miercuri, 10 iunie 2009
Darul lui Dumnezeu: Susanul
Dumnezeu a pus natură toate elementele de care avem nevoie pentru a ne păstra sau remedia sănătatea. Plantele sunt izvoare minunate de sănătate, pe care din păcate le folosim prea puţin, de aceea ne-am propus să le cunoaştem prin intermediul acestei rubrici. Pentru început susanul, o sursă minunată de diferite minerale, vitamine şi alte substanţe cu efecte benefice. Pe lângă câteva date despre acesta, vă oferim şi reţeta de gomasio, un amestec pe bază de susan care înlocuieşte sarea şi dă gust mâncării.
Seminţele de susan conţin: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, vitaminele B, D, E, F, proteine (cu 50% mai mult decât carnea), lecitină – valoroasă pentru sistemul nervos. De mare importanţă sunt şi acidul linoleic, care previne arterioscleroza, reduce colesterolul, ajută în diabet. Grăsimile vegetale care se găsesc în susan conţin acizi graşi nesaturaţi, care previn îmbătrânirea timpurie. În plus, seminţele sunt bogate în arginină, un aminoacid care contribuie la întârzierea apariţiei tumorilor, ajută la detoxifierea ficatului şi rinichilor şi la întărirea sistemului imunitar. Tot arginina stimulează spermatogeneza, crescând astfel fertilitatea.
Susanul este o importantă sursă de calciu uşor asimilabil. Poate fi folosit zdrobit în râşniţa de cafea şi amestecat cu miere formând o pastă, sau din el se poate prepara lapte de susan. Făina din seminţe de susan are un conţinut de calciu de trei ori mai mare decât aceeaşi cantitate de lapte.
Uleiul de susan este un bun produs de întreţinere pentru piele. Protejează şi înfrumuseţează aspectul acesteia, redându-i aspectul normal, catifelat, elastic. Conţine şi o substanţă protectoare împotriva luminii, fiind folosit astfel ca ulei de plajă. Trebuie însă păstrat la rece.
Datorita efectului antifungic şi bactericid, uleiul de susan presat la rece se utilizează şi în prevenirea şi tratarea parodontozei şi aftelor bucale, tratamentul constând în masarea zonei bolnave cu 2-3 picături de ulei în fiecare seară, timp de 3 luni cel puţin.
În mâncăruri, savoarea seminţelor de susan creşte considerabil atunci când sunt prăjite. Ele pot fi adăugate la salate, carne, legume, supe sau la sosuri.
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 29 - iunie 2009
Vezi şi
Reţeta de gomasio, un condiment pe bază de susan şi sare
Legume cu gomasio
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu