miercuri, 10 iunie 2009

Cel mai important lucru în educarea copiilor: să trăieşti creştineşte

În ce fel poţi ajuta copiii să simtă realitatea lui Dumnezeu, cum poţi să vorbeşti cu ei despre Dumnezeu?
Linia comportamentului nostru legat de aceste chestiuni trebuie să fie în general aceeaşi ca şi întregul nostru comportament în ce priveşte educarea copiilor. Nu trebuie realizate metode speciale sau indicaţii pentru soţ sau soţie ca să citească nu ştiu ce cărţi. Experienţa trăirii lui Dumnezeu se dobândeşte personal, inclusiv de către copii, căci nimeni nu se va ruga în locul lor şi nimeni nu va asculta în locul lor cuvintele Evangheliei, aşa cum au foste ele auzite timp de două mii de ani de către milioane de creştini ortodocşi.
Pe de altă parte, copilul poate fi ajutat dacă este adus aproape de Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie doar să trăieşti alături de copil ca un creştin ortodox, fără să fii fals şi să uiţi faptul că fiii noştri pot fi ispitiţi din cauza noastră sau, dimpotrivă, pot alege ceea ce considerăm noi că este important în viaţă. Toate celelalte lucruri sunt detalii. Din descrierea vieţii sfinţilor şi din amintirile despre oameni vrednici se pot valorifica multe episoade legate de simţirea lui Dumnezeu de către cineva aflat la vârsta copilăriei. Această experienţă particulară este, desigur, foarte valoroasă. Cel mai important în educarea copiilor pentru o viaţă cu Dumnezeu este să trăieşti creştineşte.
Pr. Maxim Kozlov – Familia, ultimul bastion

2 comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca aceste articole sunt binevenite.
Dpdv crestin, cum ar trebui sarbatorita in familie ziua aniversara sau onomastica a copilului mai mic sau a unui licean ? Ce ar trebui sa faca un parinte crestin in acest caz, la biserica ?
Va multumim,
Diana

Natalia spunea...

Ma bucur mult ca va sunt de folos!
O sa le propun parintilor subiectul; sunt, intr-adevar, multe presiuni din partea lumii in care traim si e bine sa tratam si acest subiect, multumim de sugestie!