marți, 10 februarie 2009

Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Drăguş

Drăguşul este un sat cunoscut nu numai în Ţara Făgăraşului, ci şi pe alte meleaguri îndepărtate, datorită mai ales bogatului studiu făcut aici de către sociologul Dimitrie Gusti. De-a lungul timpului Drăguşul a ajuns renumit fie pentru frumoasele costume populare şi meşteşugarii care le făceau, fie pentru căpşunii cultivaţi aici, fie pentru fiii satului, dintre care cel mai cunoscut este Ion Codru Drăguşanu, fie pentru vizitele unor personalităţi de seamă. Despre sat şi biserica lui ne vorbeşte părintele paroh Gheorghe Roşca:


Satul din deal
Comuna Drăguş face parte din şiragul satelor de la poalele Munţilor Făgăraş şi este aşezată la jumătatea distanţei dintre aceştia şi râul Olt. Aşezarea se află pe un deal retezat, localitatea asemănându-se cu un observator în zonă; ca să ajungi la ea trebuie să urci, din orice parte ai veni.
Drăguşul fost comună până în anul 1968, când şi Făgăraşul era judeţ. Apoi reşedinţa de comună a fost mutată în Viştea de Jos, pentru că era situată pe Drumul Naţional 1. Din 2004, localitatea şi-a redobândit titulatura de comună.

Una din cele mai înalte biserici din zonă
Biserica din Drăguş, aşezată în centrul comunei, este una din cele mai mari din Ţara Făgăraşului, având foarte multe elemente în comun cu biserica din Părău. Clădită din cărămidă şi piatră, în formă de navă, cu un turn în formă dreptunghiulară de o înălţime uimitoare pentru anii 1894-1896, când a fost ridicată. A fost sfinţită de ÎPS Miron Romanul, Mitropolitul Ardealului, în septembrie 1897.
În 1941 s-a început pictura, finalizată însă abia în 1954 şi sfinţită de mitropolitul Ardealului din acea vreme, ÎPS Nicolae Bălan. Toată cheltuiala şi munca depusă pentru zidire, pictare şi întreţinere a fost suportată de către bunii credincioşi ai parohiei.
Începând cu anul 2000 au fost întreprinse o serie de lucrări de restaurare a lăcaşului de cult: s-a refăcut exteriorul bisericii în terasit, s-au reparat părţile deteriorate din lemnăria acoperişului iar ţigla a fost înlocuită cu un nou acoperiş, de tablă. În luna mai a anului 2006 toate aceste lucrări au fost binecuvântate de către PS Visarion, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului din acea vreme.
În vara aceluiaşi ani, din rânduiala lui Dumnezeu s-a descoperit faptul că podeaua era infectată cu o ciupercă, iar după un tratament adecvat s-a turnat placă de beton şi s-a placat cu gresie. A fost refăcută şi instalaţia electrică, strănile au fost înlocuite, iar biserica a fost înfrumuseţată cu mobilier şi alte obiecte de cult.

Vizite ale unor oaspeţi de seamă
Biserica din Drăguş a fost remarcată în 1929 de către profesorul şi sociologul Dimitrie Gusti (1880-1955), când a venit în sat cu o echipă de studenţi sociologi din Bucureşti să culeagă folclor şi să investigheze viaţa satului românesc Drăguş.
De asemenea, la 15 august 1994, cu prilejul sfinţirii Mănăstirii Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, drăguşenii au primit cu mare cinste şi bucurie vizita Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, care a fost însoţit de Părintele Patriarh Teoctist, ÎPS Antonie Plămădeală, ÎPS Daniel, mitropolitul de atunci al Moldovei, precum şi alţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
În anul 1997 a ajuns în parohia noastră şi Maiestatea sa Regele Mihai, care a admirat strădania şi efortul ţăranilor drăguşeni.
Pr. paroh Gheorghe Roşca
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 25 - februarie 2009

Niciun comentariu: