Calciul este considerat cel mai important mineral din componenţa organismului nostru, fiind depozitat în proporţie de 99% în schelet şi dinţi, funcţiile lui fiind multiple. Împreună cu fosforul asigură buna funcţionare a scheletului şi dinţilor, ajută la transmiterea impulsurilor nervoase, acest fapt având implicaţii şi în controlul contracţiilor musculare, asigură bătăile regulate ale inimii şi împreună cu magneziul e responsabil de sănătatea întregului sistem cardiovascular, diminuează procesele alergice, are rol în reglarea hormonală şi enzimatică (producţia de energie, digestie, metabolismul grăsimilor), ajută la coagularea sângelui, deci la vindecarea rănilor.
Văzând rolul important pe care îl joacă în buna funcţionare a organismului nostru este foarte uşor de înţeles că o cantitate insuficientă de calciu (hipocalcemie) sau ponderea lui prea mare (hipercalcemie) duce la destabilizarea întregului organism. Semnele hipocalcemiei, care este mai des întâlnită, sunt: insomnie, irascibilitate, palpitaţii, balonări, senzaţii de amorţeală a mâinilor, dureri de cap, senzaţie de lipsă de aer, dificultăţi în înghiţirea alimentelor.
Cel mai important aliat al calciului, care de fapt îl ajută să se fixeze în organism este vitamina D3, acelaşi rol avându-l şi borul. De asemenea, duşmanii calciului din organism sunt proteinele cu un crescut conţinut de fosfor. Pentru asigurarea unui aport suficient de calciu în organism trebuie să avem o alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine şi minerale, evitând prelucrarea îndelungată a hranei, care duce la deprecierea vitaminelor şi mineralelor.
Printre sursele naturale de calciu (exceptând laptele, produsele lactate şi gălbenuşul de ou de care ne vom bucura după post) se numără următoarele alimente: soia boabe, fasolea verde şi uscată, mazărea, conopida, broccoli, morcovii, ţelina, varza, merele, perele, struguri, afinele. Perele şi struguri au şi un bogat conţinut de bor. De asemenea mierea şi propolisul sunt deosebit de eficiente în combaterea dezechilibrului fosfo-calcic. Dintre plantele medicinale din care se pot face ceaiuri foarte folositoare pentru aportul de calciu amintim: coada calului, urzica, cătina, măceşele, tecile de fasole sau pirul medicinal.
Violeta Bostan
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 25 - februarie 2009
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu