miercuri, 10 iunie 2009

Bucuria hramului la Mănăstirea Berivoi


Mănăstirea “Sf. Apostol Andrei" de la Berivoi şi-a sărbătorit, de praznicul “Înălţării Domnului”, hramul paraclisului, sfinţit în 1995 de către I.P.S. Dr. Antonie Plămădeală. Momentul festiv a fost desăvârşit de prezenţa Prea Sfinţitului Andrei Făgărăşeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, care a participat şi la pomenirea eroilor şi luptătorilor anticomunişti din comuna Recea.

Sfinţirea complexului. Încă de la primele ore ale dimineţii, zeci de pelerini de toate vârstele au venit cu bucurie la Berivoi, în lăcaşul din inima muntelui, rugându-se pentru sănătate trupească şi sufletească. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în biserica mare a mănăstirii, de către PS Andrei, înconjurat de un sobor de preoţi. Pentru ca bucuria duhovnicească să fie deplină, credincioşii l-au avut în mijlocul lor şi pe Părintele Arhimandrit Teofil Părăian de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, care a ţinut un cuvânt de învăţătură cu o adâncă încărcătură duhovnicească.
A urmat sfinţirea complexului mănăstirii, alcătuit din chilii, o sală de mese şi una de protocol, a cărui construcţie a fost începută acum 4 ani.

Rugă pentru eroi şi luptătorii anticomunişti. Întrucât în Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea Înălţării Domnului este şi ziua dedicată pomenirii eroilor neamului, după Sfânta Liturghie Prea Sfinţitul Andrei a săvârşit slujba de pomenire a eroilor români din cele două războaie mondiale, dar şi a partizanilor din comuna Recea, care au luptat împotriva comunismului.
Ceremoniile s-au încheiat cu o agapă frăţească, la care au participat toţi cei prezenţi.

Înălţarea Domnului, înălţarea noastră. Chemaţi în această zi să fie martori ai Înălţării lui Hristos de pe pământ la cer, pelerinii prezenţi la Berivoi au devenit deopotrivă martori şi participanţi la propria înălţare de pe pământ la cer. Sărbătoarea Mănăstirii Berivoi este sărbătoarea credincioşilor din întreaga Ţară a Făgăraşului, care vin aici cu credinţă şi cu dragoste pentru a primi binecuvântare, sănătate şi mântuire.
Sufletele ni s-au umplut tuturor de lucruri nepreţuite. Am plecat spre casele noastre cu mulţumire şi pace, purtând în suflet frumoasele cuvinte ale Părintelui Staret, protosinghelul Iosif Toma: „Rugăm pe Bunul Dumnezeu să îndrepte paşii iubitorilor de linişte spre Casa Sa, iar celor ce se îndreaptă spre mănăstirea noastră le datorăm o dragoste reciprocă”
Diac. Claudiu Păun

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 29 - iunie 2009

2 comentarii:

Manastiri Romania spunea...

am fost acolo de multe ori

Natalia spunea...

Ne bucuram si speram ca v-a placut!