Morcovul are avantajul că se păstrează tot timpul anului, deci poate fi consumat în stare naturală şi pe perioada iernii. Datorită gustului său dulceag plăcut, este una dintre cele mai des folosite legume.
Rădăcina de morcov este o sursă foarte bogată în vitamina A (influenţând pozitiv acuitatea vizuală, mai ales cea nocturnă), dar conţine şi vitaminele B, C, D, E, K, precum şi calciu, fier, magneziu, potasiu etc. Valorile sale nutritive sunt maxime atunci când consumăm morcovii cruzi.
Morcovul este detoxifiant, ajută ficatul, este depurativ, diuretic. Ajută la curăţarea intestinelor şi contra constipaţiei, este cicatrizant, reglează digestia. Este tonic, remineralizant, antianemic, întăreşte imunitatea şi ajută la creştere. Sucul de morcovi stimulează digestia şi accelerează eliminarea toxinelor.
Morcovul menţine structura osoasă a dinţilor. Când le ies dinţii, copiilor este bine să li se dea morcov crud, ca să îl roadă.
Salată de morcovi
- 2 morcovi
- 2 mere
- Stafide
- 1 lgţ miere
- Pentru sos: ulei, sare, zeamă de lămâie (după gust)
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 48 - ianuarie 2011
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu