Coacăzele negre au o valoare nutritivă foarte mare. Conţin multă vitamina C, mai stabilă decât în alte fructe, rezistând astfel la căldură şi oxidare. De aceea şi în produsele obţinute din coacăze (suc, sirop, vin), ea se păstrează în proporţie de 80-90%. Conţin şi vitamina P, mult mangan, magneziu şi fier, dar şi alte săruri minerale.
Coacăzele negre revitalizează organismul, sunt tonice şi remineralizante, de aceea combat anemia şi măresc imunitatea.
Sunt diuretice, depurative, decongestionante hepatic, foarte bune detoxifiante pentru că facilitează digestia, stimulează activitatea ficatului, pancreasului, splinei şi rinichilor.
Pectina, taninul şi sărurile de potasiu pe care le conţin au acţiune antiinflamatoare, reduc procesul de putrefacţie şi măresc diureza, iar manganul reglează activitatea unor hormoni, participă la formarea sângelui şi activează sistemul nervos central.
Măresc acuitatea vizuală şi sunt foarte bune în oboseala ochilor şi miopie.
În surmenaj şi oboseală acută se recomandă o cură de coacăze negre consumate zilnic, timp de două săptămâni.
Siropul este folosit pentru tuse, laringite, iar ceaiul din frunze pentru hipertensiune, ateroscleroză sau afecţiuni renale.
Natalia Corlean
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 42 - iulie 2010
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu