miercuri, 18 noiembrie 2009

„Credinţa noastră ne lipeşte de Domnul Hristos şi nu mai suntem singuri în lumea aceasta”


“Nu te teme, crede numai şi se va mântui fiica ta “ (Luca 8, 50)

Cuvintele acestea, adresate lui Iair şi rămase în cuprinsul Sfintei Evanghelii, ne sunt adresate de fapt şi nouă, şi mai ales ne sunt adresate şi nouă când ajungem în împrejurări grele, în împrejurări de verificare, de cercetare de noi înşine. Credinţa noastră - am spus de multe ori - este o credinţă despovărătoare. Ce înseamnă asta?
Înseamnă că cineva care are credinţă în Domnul Hristos are linişte sufletească, are bucurie, are mângâiere, are din credinţă curaj, are îndrăzneală în faţa necazurilor; cineva care are credinţă în Hristos n-are niciodată pricină să se teamă, ci are întotdeauna pricină să fie încredinţat că Domnul nostru Iisus Hristos îi stă întru ajutor.
Noi nu ştim care e planul Mântuitorului cu fiecare dintre noi, dar ştim că credinţa noastră ne lipeşte de Domnul Hristos şi că nu mai suntem singuri în lumea aceasta. Teama e semn de necredinţă, frica e semn de necredinţă, îngrijorarea e semn de necredinţă, neliniştea sufletească, de orice fel ar fi, e semn că nu avem credinţă.
Ştim că o dată, pe când ucenicii călătoreau pe mare împreună cu Domnul Hristos, s-a stârnit o furtună şi ucenicii au intrat şi ei în nelinişte, în groază. Domnul Hristos dormea şi L-au trezit şi I-au zis: „Doamne, mântuieşte-ne, că pierim”. Atunci Domnul Hristos a zis către ucenici: „De ce vă este frică, puţin-credincioşilor?, iar apoi a certat vântul şi marea şi s-a făcut linişte.
Când Domnul Hristos le-a spus ucenicilor „ Unde vă este credinţa? ” (Lc. 8, 25) a avut în vedere o împrejurare grea, nu o împrejurare uşoară, aşa că Domnul Hristos vrea să avem credinţă şi în împrejurări grele. E uşor să zici că ai credinţă când nu te întâmpină nimic rău, când toate merg uşor, când şi cu credinţă şi fără credinţă tot aşa ar fi, dar să ai credinţă în împrejurări grele, în împrejurări de margine, să ai credinţă în împrejurări în care alţii se tem şi tu să nu te temi, aceasta este un dar de la Dumnezeu.
Cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos sunt tot atât de vii şi trebuie să fie tot atât de lucrătoare cum au fost în vremea când Domnul Hristos le-a rostit. I-a zis Domnul Hristos lui Iair: “Nu te teme… “, ne spune şi nouă «nu te teme», la fiecare dintre noi ne spune «nu te teme». I-a spus lui Iair „crede numai”, adică stăruie în credinţă, nu te clinti din credinţă „şi se va mântui… ” Sunt cuvinte pe care ni le spune şi nouă.
Am zis că noi nu ştim planurile lui Dumnezeu cu noi, dar ştim că Domnul Hristos ne este favorabil, că este pentru noi, că ne ajută, că ne întăreşte în împrejurări grele, că ne scapă de împrejurări pe care noi nu le putem ocoli. De aceea, credinţa noastră e despovărătoare, credinţa noastră e mântuitoare. Ce înseamnă mântuire? Mântuire înseamnă eliberare, despovărare, şi dacă zicem că credinţa ne mântuieşte, zicem în acelaşi timp şi că credinţa ne despovărează.
Părintele Teofil Părăian

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 34 - noiembrie 2009

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua Inca din primele mele cuvinte ,as dori citeva intrebari sa pun celor care au postat aceste documente .Puteti sa-mi aratati in care pasaj din biblie este aratat botezul copiilor mici ??Primii crestini ,apostolii si profetii din vechime ce fel de credinta aveau ei? ,ca eu nu am gasit ca ar fi fost ortodox.?De cind si-a rezervat Biserica Ortodoxa sa se numeasca cu nume, precum :prea sfint ,sfintia sa ,prea fericit care pasaj Biblic se rezuma la aceasta?Isus fiind fiu lui D-zeu nu a avut curajul sa isi rezerve asemenea titlu ,desi El, era fara pacat............. Smeriti-va sub mina celui atotputernic ca El sa va inalte la timpul SAU ,CUMN DE PRACTICATI ALTFEL ??LAMURITI-MA SI PE MINE VA ROG .Cultul crucii a fost introdus de Isus?sfintirea moastewlor ,al statuilor ,al eroilor ,criminali ai natiunii cind o fost introdus ?ca crestinii advarati n-au practicat asa ceva ......Salutul steaguluisi cinstirea lui ?sfintirea armelor la porunca cui se intimpla si cine isi asuma raspunderea pt aceste fapte ????????Frica de om este o cursa de la Diavolul si cine se teme nu a ajuns desavirsit in credint a..deci as vrea daca se gasesc inimi sincere sa se afiseze si explicatiile pe baza de dovezi ,dovezi care sa stea in fata unei Lumi intregi va rog ,va multumesc

Apostolat in Tara Fagarasului spunea...

Dacă sunteţi cu adevărat în căutarea Adevărului, Dumnezeu vă va răspunde.
Discuţiile jignitoare în contradictoriu nu folosesc însă niciodată la nimic, iar în ale credinţei cu atât mai puţin.
o seară bună!