marți, 9 februarie 2010

Concurs pentru copii la Victoria: „Lăsaţi copiii să vină la Mine”


Este 24 ianuarie 2010. Împreună cu trei elevi mă îndrept „pe sub munte”, prin sate, spre oraşul Victoria. Atmosfera, deşi geroasă, este feerică: albul stăpâneşte întreaga suflare. Şi noi ne simţim animaţi de curiozitate, de bucurie şi emoţie. Este prima dată când participăm la concursul „Lăsaţi copiii să vină la Mine”, organizat de părintele paroh Octavian Smădu de la parohia „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Victoria, cu sprijinul Consiliului Local. Concursul se află la a patra ediţie.
Harnici cum suntem, ajungem primii. Părintele ne primeşte cu căldură în biserică şi-l putem urmări cum se străduieşte să finalizeze toate pregătirile, astfel încât totul să fie perfect. După noi sosesc, rând pe rând, profesori şi elevi din Victoria (2 echipaje, Liceul Teoretic), din zona Făgăraşului (Lisa, Sâmbăta de Sus, Ucea de Jos, Bogata etc.), dar, spre surprinderea plăcută, şi din zona Sibiului (Ocna Sibiului, Arpaşul de Jos), biserica umplându-se repede de un zumzetul molcom şi smerit al celor care se aşezau la locul potrivit. Întreaga biserică era plină de copii în costume populare, care mai de care mai deosebite şi mai frumoase, în funcţie de sat şi zonă. Părintelui s-au alăturat şi alţi preoţi din zonă, în frunte cu părintele protopop Ioan Ciocan. A sosit şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, sub oblăduirea căruia s-a desfăşurat întâi slujba de seară, apoi concursul propriu-zis.
Profesorii de religie au întregit corul bisericii pe parcursul slujbei şi i-au susţinut pe copii prin rugăciuni pe parcursul întrecerii. Concursul a constat într-un test cu 15 itemi obiectivi (întrebări cu răspuns la alegere), la care elevii s-au străduit să răspundă corect, într-un timp determinat. Copiii au arătat că au venit pregătiţi pentru concurs, dar au fost şi 2 întrebări care unora le-au creat probleme: zilele de post de peste an (erau corecte toate trei variantele, unii copii alegând doar una); perioada Fugii în Egipt, după Întâmpinarea Domnului, care le-a pus probleme de logică şi calcul. Au fost însă şi elevi care au răspuns corect la toate întrebările.
Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, cu răbdare, a discutat cu copiii răspunsurile date de aceştia, i-a premiat cu diplome şi daruri pregătite de organizatori şi i-a binecuvântat la masa care a avut loc după concurs. Masa a fost înviorată de melodiile cântate de întreaga sală, la îndemnul părintelui Octavian Smădu, căruia îi dorim toate cele bune, ocrotirea lui Dumnezeu şi putere să organizeze concursul la multe ediţii viitoare.
Prof. Georgeta Chiriloiu, Şcoala Generală Nr. 2 - Făgăraş

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 37 - februarie 2010

Niciun comentariu: