miercuri, 12 noiembrie 2008

Adevărul despre „Moş Nicolae”


Moş Nicolae - ca şi Moş Crăciun - a ajuns o figură de legendă în care nu mai crede nimeni în afară de copii. Dacă sărbătoarea lui Moş Crăciun se suprapune cu cea a Naşterii Domnului, Moş Nicolae este aşteptat cu ocazia prăznuirii sfântului cu acelaşi nume. Din păcate, mai ales pentru cei ce nu cunosc şi nu cinstesc pe sfinţi, Moş Nicolae a ajuns să domine atmosfera sărbătorii din 6 decembrie – şi mai cu seamă ajunul ei, reuşind uneori să arunce irealitatea existenţei sale chiar asupra Sfântului Nicolae. Pentru creştinul ortodox lucrurile stau altfel.

Sărbătoarea din 6 decembrie, a Sfântului Ierarh Nicolae, stă la loc de mare cinste în inima multor creştini. Pe bună dreptate sfântul al cărui nume înseamnă „biruitor de popor” a cucerit evlavia creştinilor de pretutindeni.

Ales de Dumnezeu
Sfântul Nicolae s-a născut în primele veacuri creştine în Asia Mică, într-o familie evlavioasă, în urma multor rugăciuni. Încă din vremea prunciei, se manifestă în el în chip deosebit înfrânarea, dragostea de Dumnezeu, curăţia sufletească şi lipsa preocupărilor lumeşti. Tânăr, se călugăreşte, împarte avutul său celor săraci, este hirotonit preot iar mai apoi, în chip minunat, este ales episcop al Mirei Lichiei. În perioada domniei împăraţilor romani Diocleţian şi Maximian suferă prigoană şi chiar temniţă. În anul 325, participă la primul Sinod ecumenic, la Niceea, apărând cu multă râvnă adevărul credinţei creştine. Moare la adâncă bătrâneţe, la Mira, în jurul anului 345. Sfintele sale moaşte sunt izvorâtoare de mir şi se află la Bari, în sudul Italiei.

Un sfânt printre oameni
Deşi era deosebit de smerit, Sfântul Nicolae a dobândit iubirea şi preţuirea multora. Puterea lui Dumnezeu strălucea în fiinţa lui, dar se manifesta generos şi în faptele sale. Sfântul Nicolae era atât de plăcut lui Dumnezeu, încât încă din timpul vieţii săvârşea minuni, arătându-se deseori în vedenie celor la care îl trimitea pronia dumnezeiască. De asemenea, venea în ajutorul celor care, aflaţi în nevoi, îi invocau numele. Blând şi deopotrivă zelos pentru credinţă, Sfântul Nicolae este cunoscut mai ales pentru generozitatea sa ieşită din comun, pentru graba cu care sărea în ajutorul celor din nevoi.

Aproape de noi, peste timp
Cultul Sfântului Nicolae s-a răspândit treptat, acesta devenind un sfânt foarte popular. „Marele făcător de minuni”, cum a rămas în memoria vie a Bisericii, împarte în orice timp şi loc, cu generozitate, darurile sale, fiind deosebit de iubit şi des invocat de către cei credincioşi.
Astfel este perceput în Biserică Sfântul Nicolae şi el este adevăratul „Moş Nicolae” al ortodocşilor.
Amalia Răibuleţ
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 22 - noiembrie 2008

2 comentarii:

Vasilica spunea...

Vasilica
Ce mi-aduce Mos Craciun?

Ca-n fiecare an astept cu nerabdare Craciunul.M-am straduit sa invat poezia ,dar n-am reusit.Ce sa fac e tot mai complicata ,nu mai inteleg nimic din ea si pe zi ce trece mi se pare tot mai lunga si fara sens.O sa ma certe Mosul stiu.Parca-l vad zburlindu-si mustatile la mine si amenintindu-ma cu vreun “embargo”.Dar de ce nu ma lasa sa-i spun ce stiu si ce-mi place,ca nici el nu-mi aduce ce vreau eu .Tare imi doresc un joc in care sa-mi pun mintea si inima la incercare ,in care sa fiu responsabil de ce fac si-n care sa-mi gasesc linistea sufletului..Dar parintii mi-au spus ca sunt mic ,altii trebuie sa gandeasca pentru mine si sa simta in locul meu .Asa ca o sa-mi aduca un joc al multimilor ,in care ori de cate ori gresesti Nimeni este cel vinovat.
Pai sigur ca Nimeni o sa fie vinovatul ,pentru ca regulile jocului sunt,ca fiecare jucator sa poarte o masca si un numar.Masca 1,Masca 2 Masca 3……..Castiga cel care se identifica mai bine cu masca sa.
Cine-i vinovat de cutare fapta?Masca 1.Cine-i masca 1?Nimeni ,numele lui este Masca 1 si atat.
Brrrr………asta-i joc de iarna si de noapte.Un fel de a v-ati ascunselea,pentru cei ce vor sa se ascunda in MAREA CETATE..e jocul lui Cain.
Dar ceilalti,cei simpli si sinceri cu ce or sa se joace Doamne?pentru ei nu ai nici un dar?A da, CETATEA LUMINII ,a adevarului,primavara vesnica.Poti sa nu mai vii la mine “Masca Mos Craciun ,eu o sa astept de acum …….NASTEREA. .

Un copil saturat de minciuna

Aceasta scrisoare am primit-o de la un parinte pentru a o posta pe internet dar unde am trimis nimeni nu a avut bunavointa sa o puna asa ca am atasat-o aici la comentarii pe acest blog .Doamne ajuta!

Natalia spunea...

Doamne ajuta! Sa dea Domnul sa ne dam seama tot mai multi de Marele Dar care este Nasterea Domnului!
Multumim de scrisoare.