miercuri, 11 martie 2009

Părintele Teofil a împlinit 80 de ani

„Mă cheamă Teofil şi asta înseamnă iubitor de Dumnezeu. Sunt şi doresc să fiu, tot mai mult, iubitor de Dumnezeu.“

Ortodoxia propovăduită de Părintele Teofil face parte din fiinţa fiecăruia dintre noi, credincioşii din Ţara Făgăraşului, aşa cum şi-au pus amprenta asupra spiritualităţii zonei noastre şi alţi mari duhovnici ai Mănăstirii Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, în special Părintele Arsenie Boca. Ne-am obişnuit de câteva zeci de ani să îl avem aproape (deşi adesea nu ştim să preţuim această binecuvântare), să îl ascultăm. Ne face bine să vedem un om care, deşi nu a văzut niciodată lumina zilei, este fericit, iar bucuria lui este pur şi simplu molipsitoare. Cuvintele lui ne-au învăţat, mai presus de toate, bucuria credinţei şi fericirea care izvorăşte din relaţia cu Dumnezeu, dar ne şi îndeamnă, mereu şi mereu, să ne orânduim viaţa după rânduiala Bisericii.


Părintele arhimandrit Teofil Părăian s-a născut în 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, judeţul Sibiu. Ioan după numele de botez, este primul din cei patru fraţi. Se naşte fără vedere, motiv pentru care urmează cursurile unei şcoli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca între 1935-1940. Îşi continuă cursurile la o şcoală de nevăzători la Timişoara între 1942-1943, iar până în 1948 urmează, tot la Timişoara, cursurile liceale într-un liceu teoretic pentru văzători. În această perioadă îl cunoaşte pe Părintele Arsenie Boca de la care deprinde rugăciunea minţii.
Între 1948-1952 urmează cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu, iar în 1953 intră în obştea Mănăstirii Brâncoveanu, primind la călugărie numele Teofil („iubitor de Dumnezeu”). După 7 ani de călugărie este hirotonit diacon, iar în 1983 preot. şi duhovnic. Tot atunci primeşte şi hirotesirea întru duhovnic. În 1986 este hirotesit protosinghel, iar în 1988 arhimandrit. Din 1992 începe să răspundă invitaţiilor din ţară şi participă la nenumărate conferinţe duhovniceşti, în special în timpul perioadelor de post.


Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 26 - martie 2009

Un comentariu:

Mihaela Simon spunea...

Parintele Teofil este FERICITUL APOSTOL AL BUCURIEI SI AL IUBIRII DE DUMNEZEU.