Bunica mea făcea plăcinte cu o naturaleţe ieşită din comun. Plăcintele de tot felul însoţeau sărbătorile noastre (începând cu Sf. Dimitrie când mâncam delicioasa plăcintă cu dovleac şi terminând primăvara când apăreau cireşele). Ştiu că se spune că de Crăciun în casă trebuie să miroasă a cozonac, dar în mintea mea cozonacul e mai legat de Paşti. Crăciunul şi mai ales seara de Ajun, când este încă post, sunt imposibil de conceput fără nuci, mere şi plăcinte (fie ele sărate sau dulci).
Foi pentru plăcintă (ştrudel sau trigoane):
600 g faină
300 g apă caldă (obligatoriu caldă)
un praf sare
ulei pentru uns foile
Făina se amestecă cu praful de sare şi apa caldă, se frământă până rezultă un aluat ce nu se lipeşte de mână. Se lasă să se odihnească o jumătate de oră. După o jumătate de oră aluatul devin elastic şi poate fi foarte uşor manevrat. Se împarte în 4 bucăţi care se întind întâi cu vergeaua, iar apoi cu mâna, în foi foarte subţiri. Se lasă foile să se usuce puţin.
Pentru trigoane: Foile se tăie în fâşii de 6-7 cm lăţime şi cca 40 cm lungime. La un capăt se pune o linguriţă cu vârf din umplutură. Fâşiile se îndoaie, în formă de triunghi, peste umplutură, şi se rulează în continuare, în triunghi, până la sfârşit. Se aşează apoi în tava unsă puţin (sau în care am pus hârtie de copt) şi se ung şi deasupra cu ulei. Tava se introduce în cuptorul bine încălzit la foc mijlociu, unde se lasă 10-15 min, până când trigoanele se rumenesc. După ce tavă s-a scos din cuptor, se iau cu o spatulă şi se ung cu apă caldă dacă umplutura este sărată şi cu apă caldă îndulcită dacă trigoanele sunt desert.
Pentru ştrudel: Foile se ung cu ulei iar pe o margine se aşează umplutura. Se rulează şi se aşează în tavă. Se ung şi la suprafaţă şi se pune tava în cuptor la foc mediu cca 20 minute. După ce se scot din cuptor, rulourile se ung cu apă caldă. Asta ajută foaia să rămână proaspătă. Se acoperă cu un şervet.
Umplutură cu ciuperci:
500 g ciuperci
1 ceapă
2 linguri ulei
sare, piper
zeama de la o jumătate de lămâie
câteva măsline
Ciupercile se taie cuburi, se stropesc cu zeamă de lămâie şi sare şi se călesc în ulei împreună cu ceapa tăiată mărunt. La final se adaugă măsline tocate (fără sâmburi).
Umplutură cu varză:
1/2 varză albă (de preferat murată)
1 ceapă
2 linguri ulei
piper, seminţe de mărar
sare, zeama de la 1/2 lămâie
Varza se toacă mărunt, se sărează şi se stropeşte cu zeamă de lămâie, apoi se condimentează cu seminţe de mărar şi piper şi se căleşte uşor în ulei împreună cu ceapa tocată mărunt.
Umplutură de nuci:
200 g miez de nucă
coaja de la 1/2 lămâie
1 plic zahar vanilat
zahăr tos (după gust)
2 linguri pesmet
Miezul de nucă se sfarmă cu sucitorul, se amestecă cu zahărul şi aromele.
Umplutură cu mere:
1 kg mere dulci
1 linguriţă scorţişoară
2 linguri pesmet
câteva stafide care au stat în rom
zahăr tos după gust
Merele se tăie cubuleţe, se stropesc cu zeamă de lămâie, se adaugă scorţişoara, stafidele şi pesmetul. Când foile sunt pregătite pentru a fi umplute se adaugă în compoziţie şi zahărul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu