miercuri, 22 februarie 2012

Copii sub 4 ani. Cum să-ţi ţii ocupat copilul fără să dai drumul la televizor


După ce a învăţat să meargă, copilul devine o mică bombă de energie. Alergi după el toată ziua, abia găseşti un moment să dai un telefon sau să intri la baie, iar gătitul rămâne în mod sigur o activitate de superwoman. Când a adormit, răsufli uşurată: e cea mai frumoasă parte a zilei.
Există însă o mulţime de activităţi pe care i le poţi propune şi care îl pot ţine ocupat un timp suficient de lung pentru a-ţi face treburile. Sunt activităţi pe care le poate face singur, dar în preajma ta. Noi îţi dăm câteva idei, iar tu poţi găsi altele.
1. Ia câteva pungi de paste de forme diferite: melcişori, penne, spirale etc. Dă-i copilului vase goale şi arată-i cum să sorteze pastele în funcţie de formă. Pe urmă lasă-l singur – va fi absorbit de aranjatul lor! Chiar dacă la sfârşit va fi un pic de mizerie, te poţi folosi de prilej pentru a-l învăţa să ia mătura şi să te ajute să aduni pe făraş pastele căzute. 
2. Copiilor mici le place să mute obiecte dintr-un loc în altul. Dă-i legume sau fructe pe care să le mute dintr-un vas în altul. Poţi profita de prilej pentru a rosti numele fiecărei legume/fructe şi chiar culoarea ei. În loc de fructe poţi folosi orice altceva: jucării, haine, creioane, mingi etc. Poţi recurge chiar la orez sau fasole – în acest caz e bine să îi dai o cănuţă care să-l ajute la transferat.
3. Lasă-l să se joace cu cratiţele tale din dulap. Le poate pune şi scoate capacele, poate învăţa să ghicească capacul corect pentru fiecare cratiţă sau poate să încerce să introducă vasele unele în altele (prin încercare şi eroare, desigur, dar în felul acesta învăţa primele noţiuni despre dimensiunea obiectelor).
 4. Aruncă un cearceaf peste două scaune şi dă-i o lanternă. „Cortul” astfel improvizat va fi o distracţie nebună. S-ar putea să nu te abţii şi să intri şi tu cu el acolo!
 5. Ia un pumn de făină, adaugă puţină apa şi ulei şi modelează rapid puţină coca. Dă-i câteva forme de biscuiţi şi poţi să-ţi vezi liniştită de treaba ta. Cu greu o să-i iei coca din mână la sfârşit! 
 6. Dă-i o ceapă şi arată-i cum să cureţe foiţele. Nu se va lăsa până nu o va curăţa pe toată. Ba va fi chiar mândru să ducă foiţele la gunoi şi să audă de la tine: „Mulţumesc, dragule, că mă ajuţi!”
Ileana Achim
Itsybitsy.ro


Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 61 - februarie 2012

2 comentarii:

Bunatati de Poveste spunea...

Doamne, dar e fantastic !!!! M-ati "salvat"...cel putin pt o saptamana :))) si ganditi-va ca am DOI !!!

Natalia spunea...

:)