vineri, 17 octombrie 2008

Tort de mere

Orice prăjitură are farmecul ei special şi încântă atât prin frumuseţea exterioară cât şi prin gustul delicat. Însă atunci când un tort îşi face intrarea pe masa frumos pregătită înseamnă că este zi de sărbătoare, sau oricum o ocazie specială, care este încununată cu o dulceaţă regală, aşa cum spunea cineva: „Tortul este regal, tocmai pentru că este impunător”.
Şi pentru că mărul este fructul vitaminei şi al tinereţii, iată o reţetă de tort de mere, foarte uşor de pregătit şi într-un timp relativ scurt.
Ingrediente:
Pentru blat:
  • -5 ouă
  • -5 linguri de zahăr
  • -5 linguri de făină
  • -1 praf de copt

Pentru umplutura:
  • -1 kg de mere

Pentru ornat
  • - 500-750 ml frişcă (în funcţie de preferinţă)
  • - cacao sau cappucino

Mod de preparare:
Merele spălate şi curăţate de coajă se taie în jumătate şi apoi se scot cu grijă sâmburii şi căsuţele acestora, în aşa fel încât jumătatea de măr să nu se crape.
După pregătirea merelor, acestea se aşează în forma de tort, sau într-o oală care imită forma de tort, în care se pune hârtie pentru copt care să acopere în totalitate partea interioară a formei.
Când merele sunt aşezate se tapetează cu zahăr şi apoi se dau la cuptor pentru 10 min.
Până când merele se vor carameliza la cuptor se pregăteşte aluatul. Albuşurile de ou se bat spumă (pana când aceasta sta cui) apoi se adaugă rând pe rând câte o lingură de zahăr (între lingurile de zahar adăugate, spuma trebuie să fie bătută la viteză maximă), apoi rând pe rând câte o lingură de faină, în cele din urma se pun şi gălbenuşurile şi apoi se adaugă praful de copt.
Se adaugă peste merele caramelizate şi se dă la cuptor timp de 30 - 35 de minute, la foc potrivit.
Se scoate blatul pe o farfurie, iar după ce s-a răcit se ornează cu frişcă şi, după preferinţă se presară puţină cacao sau cappucino.
Reţetă oferită de doamna preoteasă Mihaela Bîlbă, din Toderiţa

6 comentarii:

Anonim spunea...

Sa pui miez de nuca, putin unt, zahar si un praf de scortisoara in interiorul merelor acolo unde stau semintele. Iese mult mai bun! Te pupic Nati, Doamne ajuta!

daniela spunea...

Arata foarte bine tortul, felicitari.Stiu ca este si foarte bun.Am o nelamurire...
Compozitia de pandispan se toarne peste merele fierbinti, tocmai scoase din cuptor, sau merele trebuie sa fie racorite inainte...?

Anonim spunea...

RASPUNDE LA INTREBAREA A2-A MA INTERESEAZA SI PE MINE....IMI PALCE TORTUL CU MERE. SAU ORI CE AR FII CU MERE.

Natalia spunea...

Nu trebuie lăsate să se răcească.

Anonim spunea...

Da, Nati are dreptate. merele nu trebuie lasate sa se raceasca. Cum sunt scoase din cuptor se si adauga compozitia pentru pandispan.


Mihaela

Anonim spunea...

Buna, intrebarea mea este: esti sigura ca doar 5 linguri de faina si 5 de zahar trebuie? Mie mi se pare ca tortul tau este foarte bine crescut avand in vedere ca ai pus doar 5 linguri de faina. (As fi interesata cat de mari sunt lingurile acelea de care pomenesti tu: linguri de supa sau linguri de lemn?).
Multumesc si astept si eu lamuriri!