Vestea că vrednicul părinte Aurel Răduleţ a trecut la cele veşnice a întristat în data de 27 septembrie 2009 mulţi credincioşi şi slujitori ai altarului din întreaga Arhiepiscopie a Sibiului şi din Ţara Făgăraşului, locul de care se leagă originile părintelui, o bună parte a activităţii sale pastorale şi de asemenea multe realizări pe plan spiritual şi familial.
Un chip ce va rămâne veşnic. Statutul pe care şi l-a construit părintele în cei 66 de ani de viaţă, ca preot model, de o înaltă ţinută morală şi spirituală, ca familist convins – prin frumoasa familie ce şi-a întemeiat-o, fiind tatăl a 13 copii, cărora le-a oferit o educaţie deosebită, ca ziditor de biserici – atât de piatră cât şi în sufletele credincioşilor, ca iubitor de cunoaştere şi educaţie religioasă – prin cultura ce şi-a însuşit-o şi prin întemeierea şi susţinerea învăţământului teologic din Făgăraş şi ca părinte al tuturor celor care l-au cunoscut, ne determină să ne înclinăm smeriţi în faţa chipului ce va rămâne veşnic viu în conştiinţele noastre, ale celor care l-am cunoscut sau am avut şansa să-i fim aproape.
Date biografice. Părintele Aurel Răduleţ s-a născut la 10 septembrie 1943, în Berivoii Mari din judeţul Braşov, unde îşi petrece copilăria şi primii ani de şcoală. Urmează cursurile Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, absolvind ca şef de promoţie în 1963, şi ale Institutului Teologic din Sibiu. În 1966 se căsătoreşte cu Anicuţa Şolcă din Felmer. Tot în 1966 este hirotonit diacon şi preot pentru parohia Imper-Doboi, din Secuime, unde a cerut să facă misiune, apoi la Tuşnad şi Săcel, judeţul Harghita.
Din 1972 până în 1982 a activat la parohia Copăcel din judeţul Braşov. Un fapt deosebit în perioada de la Copăcel este numirea în 1975 pe postul de consilier administrativ bisericesc al nou înfiinţatei Episcopii de Alba Iulia, unde timp de câteva luni va activa alături de Preasfinţitul Emilian Birdaş.
Moartea fiului Gheorghiţă, în 1981, a determinat plecarea din Copăcel la Sibiu, la parohia Iosefin II, ocupată prin concurs, slujind la biserica „din Groapă“. În Sibiu începe o altă perioadă rodnică în pastoraţia sa, prima din realizări fiind slujirea Sfintei Liturghii zilnic. În martie 1989, familia este încercată din nou, de moartea fiicei Elena.
Ctitor de lăcaşuri sfinte. La evenimentele din decembrie 1989, datorită popularităţii dobândite între sibieni, este ales în primul Consiliu F.S.N. al Municipiului Sibiu şi apoi Vicar al Arhiepiscopiei Sibiu, poziţie din care va avea un aport deosebit la viaţa religioasă a oraşului şi a Arhiepiscopiei, la înfiinţarea de noi parohii şi mănăstiri, construirea de noi biserici, promovarea şi reabilitarea a numeroşi preoţi.
În 1990 amenajează la Sibiu două capele, pe străzile Anton Pann şi Bacovia, care funcţionează până astăzi. În Ţara Făgăraşului, pe pământurile moştenite de la familie, a început în 1993 construirea Mănăstirii Berivoi, fiind primul ctitor.
Dorinţa părintelui dintotdeauna a fost de a construi din temelii o biserică, vis concretizat în actuala Catedrală „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, din Piaţa Prahovei - Sibiu, începută în 1990 şi unde a slujit alături de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, până la alegerea acestuia ca Episcop de Caransebeş, legaţi fiind printr-o veche prietenie de familie începută în Ţara Făgăraşului.
Profesor şi părinte. De numele părintelui Aurel Răduleţ se leagă şi înfiinţarea Seminarului Teologic din Făgăraş, pe care l-a susţinut din răsputeri în ciuda a multe împotriviri. În cadrul acestei şcoli a activat şi dânsul, alături de unul din fiii săi, Teodor, vreme de mai mulţi ani, reuşind să-i cucerească pe tinerii elevi seminarişti prin blândeţea şi bunătatea sa.
Realizările în plan profesional sunt secondate de cele în plan familial. Pierderea celor doi copii, cu toate că a constituit un moment de răscruce în viaţa părintelui, i-a întărit şi mai mult credinţa şi dragostea faţă de Dumnezeu. Pe lângă aceştia, părintele a fost binecuvântat de Dumnezeu cu alţi 11: 6 băieţi şi 5 fete; toţi cei 6 băieţi sunt absolvenţi de teologie, 5 dintre ei fiind preoţi.
Viaţa părintelui Aurel Răduleţ, cu toate încercările, suferinţele şi împlinirile ei, ne face să-l considerăm un preot model şi un fiu de excepţie al Ţării Făgăraşului. Dumnezeu să-l odihnească în pace şi veşnică să-i fie pomenirea!
Arhidiac. Nicolae Lie
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 33 - octombrie 2009
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu