joi, 31 ianuarie 2013

Farmacia Domnului: usturoiul



 Usturoiul este un dar minunat al lui Dumnezeu, fiind cunoscut şi acceptat chiar şi de oamenii de ştiinţă ca un remediu cu o puternică acţiune antiseptică, care distruge bacteriile şi influenţează scăderea colesterolului. Ultimele decenii i-au descoperit şi calitatea de a preveni cancerul. Mai multe despre usturoi aflăm din „Ghidul terapeutic naturist” al Speranţei Anton:

  • Usturoiul conţine seleniu, care previne bolile de inimă, iar substanţa ajoena diluează sângele şi previne cheagurile. Ajoena distruge două tipuri de ciuperci: una care se instalează în canalul extern al urechii, iar alta care produce candidoza şi vaginita.
  • Aleina din usturoi combate boli ca salmonella, dizenteria, înlătură stafilococii şi streptococii.
  • Având efect antibiotic, antimicrobian, antivirotic, usturoiul este folosit în profilaxia şi tratamentul bolilor infecţioase (de exemplu gripă, ciumă, lepră, cangrenă).
  • Usturoiul, ca şi ceapa, determină atât scăderea concentraţiei de colesterol LDL şi trigliceride din sânge, cât şi creşterea de colesterol HDL (cel benefic).
  • Este stimulent al secreţiei gastrice, al digestiei, ajutând la absorbţia elementelor nutritive din intestin, şi activează digestia alimentelor mucilaginoase şi vâscoase. Acţionând asupra putrefacţiei intestinale prin omorârea germenilor de putrefacţie şi mărind circulaţia sângelui spre şi de la ficat, uşurează munca ficatului, prevenind migrena, ameţeala, oboseala etc., ce sunt caracteristice toxicităţii.
  • Omoară viermii intestinali, elimină gazele.
  • Reducând nivelul de zahăr din sânge, ajută în diabet. Rinichii beneficiază şi ei, usturoiul combătând infecţiile urinare. Ajută la urinare, măreşte diureza, folosind astfel la eliminarea acidului uric şi uraţilor, fiind util în litiaza renală şi biliară.
  • Regenerează organele genitale, stimulând menstruaţia şi înlăturând tensiunea premenstruală.


Previne cancerul. În 1995, oamenii de ştiinţă americani au făcut experienţe pe şobolani, injectând celule canceroase şi extract de usturoi. Astfel, au observat că ritmul de creştere a tumorii a fost de 60 de ori mai mic la cei cărora li s-a injectat extract de usturoi. Aceasta a dus la studiul fitominelor. Pentru a le activa, înainte de consum usturoiul trebuie pisat, în acest fel obţinându-se cantitatea lor maximă.

Precauţii. Usturoiul este hipotensor, deci cei care au tensiune arterială foarte mică să fie prudenţi în folosirea lui. Atenţie! Usturoiul se evită de către femeile însărcinate şi în caz de vomă. La lăuze, duce la înţărcare. Persoanele cu stomac delicat au de suferit de pe urma usturoiului. Nu se va consuma în inflamaţii ale mucoasei gastrice şi intestinale, în inflamaţii în general, simptome congestive pulmonare.

Forma de consum. În mod firesc, cu cât usturoiul se află într-o stare mai naturală (pisat, mujdei, întreg), cu atât este mai eficient. Sub formă de pudră, pilule etc. îşi pierde mult din valoare, chiar dacă păstrează unele proprietăţi.

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 71 – ianuarie-februarie 2013  

Niciun comentariu: