luni, 18 aprilie 2011

Căsuţa copiilor: Cina cea de Taină

Ştiind că se va despărţi de cei pe care i-a ales şi care I-au urmat trei ani pe drumuri prăfuite, Domnul Hristos a dorit să le arate apostolilor Săi că va rămâne întotdeauna cu ei şi cu toţi cei care cred în El. Nu Îl vor mai vedea plimbându-Se împreună cu ei, dar se vor bucura în alt fel de El. El va intra şi va trăi în ucenicii Lui într-un fel care nu se vede, dar este simţit în viaţa lor. Va rămâne mereu împreună cu ei prin Sfânta Împărtăşanie.
Pentru prima dată a vorbit Domnul Hristos despre aceasta în Joia din Săptămâna Patimilor, la Cina cea de Taină. Este vorba de o cină specială, la care Domnul Hristos i-a chemat pe ucenicii Săi cu puţin timp înainte de arestarea Sa din grădina Ghetsimani.
După ce apostolii au mâncat, Domnul Hristos a luat o bucăţică de pâine, a binecuvântat-o şi apoi le-a dat-o, zicând: „Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu”. Apoi a luat un pahar cu vin şi, după ce l-a binecuvântat, l-a dat apostolilor ca să bea, zicând: „Beţi dintru acesta toţi, acesta este Sângele Meu, care pentru voi şi pentru mulţi se varsă, spre iertarea păcatelor”. Chiar dacă apostolii au văzut pâine şi vin, în mod tainic ei au mâncat, aşa cum le-a spus Domnul, Trupul şi Sângele Său, spre iertarea păcatelor. Cina aceasta specială se numeşte Cina cea de Taină, pentru că Mântuitorul a săvârşit în cadrul ei Sfânta Taină a Împărtăşaniei.

Cuvintele Domnului de la Cina cea de Taină le auzim la fiecare Sfântă Liturghie, aşa după cum a poruncit Domnul Hristos, când a zis: „Aceasta să faceţi întru pomenirea Mea”. El doreşte să fie mereu cu noi şi acest lucru este posibil prin Sfânta Împărtăşanie.
Dar şi noi dorim acelaşi lucru. De aceea, duminica ducem în dar lui Dumnezeu, la biserică, vin şi o pâine specială, numită prescură. Prin rugăciunile de la Sfânta Liturghie, pâinea şi vinul se sfinţesc şi devin Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. Când ne împărtăşim simţim gust de pâine şi vin, dar acolo nu mai este simplă pâine şi simplu vin, ci Trupul şi Sângele Domnului, adică chiar Dumnezeu, pe care Îl primim în noi.
Domnul se bucură de fiecare dată când ne împărtăşim, mai ales când ne pregătim pentru Sfânta Împărtăşanie cu Spovedanie, cu post, rugăciune şi fapte bune. Se întristează, însă, când venim la El cu gânduri necurate, cum a venit Iuda. Miercuri, înainte cu o zi de cină, Iuda s-a întâlnit cu duşmanii Domnului şi s-a sfătuit cu ei cum să-L prindă pe Iisus. De aceea, Iuda s-a împărtăşit la cină cu sufletul murdar şi Domnul nu a mai putut rămâne cu el. Părintele duhovnic vă poate spune cum să vă pregătiţi mai bine pentru Sfânta Împărtăşanie în aşa fel încât să simţiţi, când vă împărtăşiţi, prezenţa Domnului în sufletul vostru.


Concurs
Dragi copii, vă invităm din nou la concurs. De data aceasta premiul cel mare este cartea
Povestea Sfântului Ierarh Nectarie, făcătorul de minuni.
Ce aveţi de făcut?
• Citiţi cu atenţie textul despre Cina cea de Taină de pe această pagină, dar şi din Sfânta Scriptură: Matei 26, 14-30 şi Luca 22, 1-23.
• Răspundeţi apoi la întrebările de mai jos, completând spaţiile cu literele care lipsesc şi încercuind apoi în careu cuvintele respective.
• Completaţi talonul pe verso cu datele voastre, decupaţi-l şi trimiteţi-l pe adresa Protopopiatului Făgăraş (Str. A. Mureşanu, nr. 2, 505200, Făgăraş), cu specificaţia „Pentru concurs”, până în 6 mai 2011.
Câştigătorul va fi desemnat în data de 6 mai, prin tragere la sorţi dintre răspunsurile corecte.




Câştigătorii ediţiei trecute
Pentru că răspunsurile voastre de la ediţia trecută a concursului au fost numeroase, ne-am gândit să suplimentăm premiile. Aşa că, pe lângă câştigătoarea cărţii Mica Biblie, au fost traşi la sorţi încă 2 câştigători care au primit premii speciale. Vă invităm să îi cunoaşteţi şi voi pe cei care s-au bucurat de cărţile primite.

Lavinia Raisa Broş – este în clasa a IV-a la Şc.Gen. nr.2 din Făgăraş şi îi place foarte mult să facă sport, să citească, să scrie şi să deseneze.

Cristian Căruntu – este în clasa a VI-a la Şc. Gen. din Şinca Nouă, îi place să meargă la biserică şi să participe la concursuri.

Nicoleta Vodă – este în clasa a III-a la Şc. Gen. Din Ucea de Jos, îi place să petreacă timpul în aer liber, observând natura, şi să participe sâmbăta la lecţiile biblice de la biserică.


Pagină realizată de Pr. Ion Tărcuţă

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 51 - aprilie 2011

Niciun comentariu: