joi, 7 august 2014

Deficienţa vitaminei D – cât este de periculoasă pentru sănătate?



Majoritatea ştim că este important să deţinem o cantitate potrivită de vitamina D în organism pentru o sănătate osoasă bună, însă puţini sunt cei care înţeleg celelalte roluri semnificative pe care vitamina D le joacă în menţinerea unei stări bune de sănătate şi în prevenirea bolilor.

Până în prezent, nivelul scăzut de vitamina D în organism a fost legat de un risc crescut de cancer, boli de inimă, boli ale sistemului imunitar, scleroză multiplă în plăci, osteoartrită, osteoporoză, diabet, astma, depresie, tensiune arterială ridicată sau paradontoză[1]. Simptomele cele mai cunoscute ale deficienţei de vitamina D sunt: somn neodihnitor, crampe musculare, oboseală generală, dureri articulare şi musculare, greutăţi de concentrare, dureri de cap, constipaţie sau diaree. Însă nu toate persoanele care au deficienţă de vitamina D prezintă imediat simptome.

Rolul vitaminei D în prevenirea cancerului
Studii epidemiologice au arătat faptul că oamenii care locuiesc în zonele în care expunerea la soare a fost mai predominantă aveau incidenţă mai scăzută la anumite tipuri de cancer. Deoarece expunerea la razele ultraviolete ajută organismul să sintetizeze vitamina D, cercetătorii au concluzionat că nivelul ridicat de vitamina D este ceea ce previne dezvoltarea cancerului. Cercetările au arătat deasemenea faptul că efectele vitaminei D asupra celulelor canceroase acţionează în mai multe feluri, incluzând scăderea numărului de celule canceroase şi stimularea morţii acestor celule[2]. Terapeuţii naturişti şi unii medici recomandă bolnavilor de cancer să ia suplimente de vitamina D în scopul îmbunătăţirii şanselor de a lupta cu această boală.

Rolul Vitaminei D în prevenirea bolilor de inimă
Mai multe studii au arătat o legătură între nivelul scăzut de vitamina D şi o incidenţă ridicată a bolilor cardiace, incluzând atacul de cord, boala arterială periferică sau arteroscleroza, suplimentarea vitaminei D putând juca un rol în reducerea riscului în astfel de boli. Spre exemplu, un studiu efectuat de cercetători ai Universităţii Harvard au constatat că oamenii care au un nivel scăzut de vitamina D au un risc de două ori mai ridcat de a suferi de un atac de cord decât cei care au un nivel adecvat de vitamina D[3]. Până la această dată, mecanismul cauză-efect între vitamina D şi bolile cardiovasculare rămâne neclar, însă cercetătorii cred că această vitamină poate scădea riscul bolilor cardiovasculare prin prevenirea unor simptome şi condiţii care le cauzează, cum ar fi faptul că ajută la controlul tensiunii arteriale.

Rolul vitaminei D în prevenirea diabetului de tip 2
Mai multe studii au arătat o conexiune şi între nivelul adecvat de vitamina D şi o mai bună toleranţă şi utilizare a glucozei sau zahărului din sânge. Deşi cercetătorilor nu le este foarte clar modul în care vitamina D contribuie la prevenirea diabetului, ei cred că ar putea să aibă legătură cu abilitatea vitaminei D de a ajuta la sintetizarea calciului, care joacă un rol major în reglarea nivelului de glucoză şi insulină.

Rolul vitaminei D în prevenirea osteoporozei
Osteoporoza (altfel spus oase poroase) este o condiţie care apare atunci când corpul nu poate înlocui celulele oaselor care se pierd în timp, în mod natural[4]. Reducerea densităţii osoase atrage o predispoziţie la fracturi, în special pe măsură ce înaintăm în vârstă. Vitamina D a fost identificată ca având un rol principal în prevenirea osteoporozei. Iată cum funcţionează în prevenirea acestei boli:
Calciul si Vitamina D. Calciul remineralizează oasele şi face ca noile celule osoase să prevină fracturile. În lipsa vitaminei D, calciul nu poate realiza această funcţie. Chiar dacă consumăm alimente cu conţinut ridicat de calciu, acesta are nevoie să fie absorbit în sânge şi ţesuturi pentru a-şi produce efectele. Vitamina D reglează nivelul de calciu şi fosfor şi ajută calciul să fie absorbit în circuitul sanguin astfel încât să poată circula către oase şi alte părţi ale organismului unde poate fi utilizat. În plus faţă de prevenirea pierderii masei osoase, Vitamina D ajută la întărirea muşchilor şi a nervilor. Cei care suferă de osteoporoză au un nivel foarte scăzut de vitamina D în sânge comparativ cu cei care nu suferă de această boală[5]. Suplimentarea cu vitamina D poate preveni această boală să se instaleze[6], [7].

În concluzie, este important să ne asigurăm că beneficiem de un nivel suficient de vitamina D. În acest sens, este recomandat să consumăm alimente care conţin un nivel ridicat al acestei vitamine cum ar fi peştele gras (ton, macrou şi somon), ciuperci, lapte de vacă şi ouă. Expunerea la soare ajută organismul să producă vitamina D3, însă cremele de protecţie solară, nivelul de poluare şi schimbările sezoniere afectează nivelul de expunere la razele ultraviolete pe care pielea noastră le primeşte. Având în vedere faptul că sursele naturale de vitamina D sunt destul de limitate, iar expunerea la soare deficitară, putem suplimenta cu picături de Vitamina D, asigurându-ne că provin dintr-o sursă verificată astfel încât concentraţia să fie stabilă şi indicată în mod corect.

Diana Moiceanu

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 80, iulie-august 2014

Niciun comentariu: