marți, 12 noiembrie 2013

Licăriri de cuget. Roşia şi Punga ecologică



Sărbătorile de iarnă se apropie încet, dar sigur şi, ca în fiecare an, eu unul mă întreb ce anume o să prevaleze în trăire pentru poporul nostru românesc: lumescul sau duhovnicescul, dreptatea sau iertarea, albul sau negrul, compromisul sau radicalismul?
O să reuşim, oare, măcar în timpul marilor sărbători şi praznice creştineşti din acest an, să uităm de „ războiul cel dintre noi”? Sau va trebui să ieşim în stradă şi atunci când ar trebui să fim înaintea sfintelor altare, aşa cum am stat uneori înaintea sfintelor altare atunci când trebuia să fim în stradă?

Zvonistica face presa
Nu e deloc uşor pentru noi, creştinii, să fim permanent „pălmuiţi” de vorbele grele şi acuzele ridicole pe care le aruncă, uneori interesat iar alteori fără prea mult discernământ, diverse „personaje” din lumea virtuală a reţelelor de socializare, sau diverse „personalităţi” din mass-media. Aproape orice comunicat din partea Biroului de Presă al Patriarhiei şi orice hotărâre a Sfântului Sinod al B.O.R. sunt comentat, atacate, denigrate. Diverse persoane, care scriu la diverse ziare, vin cu „informaţii” primite de la „surse de încredere” sau „surse din anturajul...”. Or greşeala este cât se poate de evidentă, (chiar) şi de ordin gramatical – domniile lor mănâncă litere – câtă vreme vor să spună „scurse de încredere” sau „scurse din anturajul...”. Şi pentru că vechile proverbe ne spun că: „Cine se aseamănă, se-adună!” şi „Spune-mi cu cine te-nsoţeşti, ca să-ţi spun cine eşti!”, e inutil să mai caut alte argumente (şi informaţii) referitoare la persoanele care se-nsoţesc cu „scursele de încredere”. Dacă aşa înţeleg dumnealor libertatea de exprimare, eu sunt nevoit să fac apel tot la un proverb: „Tăcerea e de aur!”, sau o să vă amintesc frumoasa vorbă de duh „Dacă tăceaţi, domni rămâneaţi!”.

Informare completă şi corectă
Scriu toate aceste lucruri cu gândul la reacţiile societăţii civile referitoare la poziţia Patriarhiei Române şi a Sfântului Sinod al B.O.R. cu privire la exploatările de la Roşia Montană (cu cianuri) şi la explorările gazelor de şist de la Pungeşti (şi nu numai). Recomand tuturor să citească cu mare atenţie comunicatele venite de la Biroul de presă al Patriarhiei, dar şi hotărârile luate de Sinod şi să constate că „Biserica” nu este împotriva exploatării metalelor de la Roşia Montană, ci împotriva metodei de exploatare cu cianuri, care aduce un prejudiciu imens patrimoniului religios-cultural, dar şi ecologic. Trebuie spus că poziţia oficială a Sfântului Sinod, exprimată încă din noiembrie 2003, a ţinut cont de poziţia oficială a Academiei Române, care dispune de specialişti în domeniu.
În privinţa explorărilor de la Pungeşti, poziţia Patriarhiei este deocamdată una neutră. Nu a fost încă formulată o poziţie oficială, „nefiind cunoscute temeinic toate implicaţiile de natură politică, economică, socială şi ecologică ale acestui demers.”. În acelaşi Comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române se precizează şi că: „Pentru clarificarea problemei exploatării gazelor de şist în România, Patriarhia Română consideră că autorităţile competente ale Statului român trebuie să exprime o poziţie clară referitoare la acest proiect considerat strategic şi să asigure o informare completă şi corectă la nivelul comunităţilor locale despre avantajele şi consecinţele pozitive şi negative ale unei asemenea exploatări. În acest sens, precizăm că Parlamentul European a adoptat recent o propunere legislativă prin care impune studii de impact pentru toate proiectele care presupun fracturare hidraulică şi consultarea populaţiei în cazul acestor proiecte.”
Anticipez că, indiferent care va fi poziţia oficială a Sfântului Sinod al B.O.R., o să fie şi persoane nemulţumite, şi noi atacuri, din cele mai dure. Ca de obicei, cu acuzaţii bazate pe speculaţii partizane, interesate, şi pe aceleaşi „scurse de încredere”. Ţin totuşi să le spun celor care sunt împotriva oricărei luări de poziţie din partea Patriarhiei în astfel de probleme, un cuvânt al Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului: „Biserica este o instituţie divino-umană, dar nu aeriană!”.
Şi Sărbători Fericite vă doresc tuturor!

Pr. Marius Demeter

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 76, noiembrie-decembrie 2013  

Niciun comentariu: