Aproximativ
70% din corpul omenesc este apă. Apa, acest element
esenţial al vieţii, ne-a fost pus la dispoziţie de Dumnezeu pentru a ne bucura
de curăţia ei şi a trupului nostru. A ne folosi de apă este esenţial pentru
sănătatea noastră.
Necesitatea unei bune hidratări
Fiecare celulă în corpul uman necesită apă. Hidratarea este crucială pentru cele mai de bază funcţii are organismului, cum ar fi reglarea tensiunii sau a temperaturii corpului, ori digestia.
Mulţi
oameni nu beau în mod natural cantitatea de apă necesară zilnic pentru o bună
hidratare. Mulţi suntem deshidratați în mod cronic, fără a realiza acest lucru.
Când simţim sete, suntem deja deshidrataţi. În plus, pe măsură ce înaintăm în
vârstă, simţul setei începe să nu mai funcţioneze corespunzător. Pe termen
lung, hidratarea necorespunzătoare conduce la o acumulare excesivă de toxine în
organism cu consecinţa apariţiei unor afecţiuni de sănătate.
Studiile
au arătat că frecvenţa urinării este invers proporţională cu nivelul de
substanţe cancerigene în uroteliu. O creştere a cantităţii de fluid din
organism poate reduce timpul de contact între substanţele cancerigene prin
diluarea metaboliților urinari şi prin creşterea frecvenţei urinărilor. În
consecinţă, o cantitate ridicată de fluid băută zilnic este asociată cu un risc
scăzut de cancer al vezicii urinare[1].
Cheia
pentru o hidratare optimă este o planificare a cantităţii de apă consumată în
fiecare zi. Specialiştii recomandă consumul a cel puţin 8-10 pahare de apă pe
zi. Desigur, la fel de important este şi cum ne hidratăm. Atunci când suntem
obosiţi, când transpiram sau atunci când organismul suferă de o boală avem
nevoie să bem mai multă apă decât în mod normal. Apa nu trebuie băută în timpul
mesei, deoarece diluează sucurile digestive în stomac conducând la o proastă
digestie. În acest sens, un obicei sănătos este să consumăm apă pe stomacul
gol, cu o jumătate de oră înainte de masă, sau aproximativ două ore după masă.
În cazul consumului de alcool sau băuturi cofeinizate (care deshidratează
organismul) este necesară creşterea cantităţii de apă consumată – la un pahar
de astfel de băuturi, se vor consumă două pahare de apă pentru re-hidratare.
Beneficiile unei bune hidratări[2]
Celule: O bună hidratare asigură transportului
nutrienţilor şi a oxigenului către celule. Mai mult decât atât, hidratarea
facilitează eliminarea toxinelor, asigurând o bună funcţionare chimică la nivel
celular. Dacă cantitatea de apă din organism este insuficientă, celulele încep
să preia apă din sânge, fapt ce pune o presiune nedorită pe inimă, afectând
organismul pe termen lung.
Creier: Atunci când suntem bine hidrataţi, celulele
creierului sunt mai bine vascularizate cu sânge proaspăt oxigenat şi creierul
rămâne alert. O deshidratare moderată (1-2% scădere a masei corporale), poate
afecta abilitatea de concentrare. O scădere a masei corporale cu mai mult de 2%
poate afecta capacitatea de procesare a creierului precum şi memoria pe termen
scurt.
Digestia: Hidratarea joacă un rol important în digestia
hranei şi în absorbţia nutrienţilor din tractul digestiv. Apa este necesară
pentru a dizolva nutrienţii, astfel încât aceştia să poată fi absorbiţi în
sânge şi livraţi celulelor. O hidratare insuficientă ocazională va încetini
procesul de digestie, iar o hidratare insuficientă cronică poate duce la
constipaţie cronică.
Inima: Echilibrul de apă este esenţial pentru a menţine
tensiunea arterială în limite normale. Deshidratarea diminuează activitatea
cardiacă, ceea ce poate conduce la o creştere a pulsului şi o scădere a
tensiunii arteriale. Sistemul circulator livrează o cantitate constantă de
oxigen către creier, muşchi şi către toate celelalte ţesuturi.
Rinichi: Rinichii reglează nivelul de apă al organismului,
prin creşterea sau descreşterea volumului de urină. De asemenea, rinichii
controlează nivelul optim de sodiu şi alţi electroliţi. Chiar şi o deshidratare
pe termen scurt poate afecta funcţionarea rinichilor. Atunci când rinichii fac
un efort prea mare, ficatul preia din activitatea acestora. Aceasta dă naştere
la o reacţie în lanţ care afectează şi alte organe care ajută în procesul de
detoxifiere. Rezultatul este o supraîncărcare a întregului mecanism de
detoxifiere.
Muşchi şi articulaţii: Apa acţionează ca un emolient pentru
muşchi şi articulaţii; protejează articulaţiile învelindu-le într-un strat
protectiv şi menţine muşchii în stare de funcţionare corespunzătoare.
Reglarea temperaturii: Apa din corp are un rol important ca
termoregulator, reglând temperatura generală a organismului prin disiparea
căldurii. Dacă corpul devine prea fierbinte, apa se pierde prin transpiraţie şi
evaporarea acesteia prin suprafaţa pielii îndepărtează căldură din corp.
Detoxifierea naturală şi terapia cu apă:
În
condiţii optime de funcţionare, corpul nostru este capabil să elimine substanţe
toxice şi potenţial cancerigene. Detoxifierea organismului este un proces
continuu şi nu ocazional. Crescând nivelul de hidratare a organismului, precum
şi consumul de fructe, legume şi alte alimente bogate în fibre şi scăzând
cantitatea de grăsimi şi proteine animale în dieta noastră, vom ajuta în
procesul de detoxifiere naturală.
Diana Moiceanu
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 75, septembrie-octombrie 2013
[1] Michaud DS, Spiegelman D,
Clinton SK. Fluid intake and the risk of
bladder cancer in men. N Engl J Med. 1999
[2] http://www.europeanhydrationinstitute.org/the_importance_of_hydration.html?gclid=CLPChJ_r-rgCFYVV3godNTkALg
Reţete terapeutice cu apă
Terapia cu apă şi lămâie[1] - presupune utilizarea unei ape pure (de
izvor sau filtrată), călduţă (cel puţin la temperatura corpului[2]), în care se adaugă suc de lămâie proaspăt
stors. Se recomandă începerea zilei cu 4-5 pahare de apă cu lămâie administrate
cu cel puţin 45 minute anterior consumării altor băuturi sau alimente. Se poate
utiliza sucul de la o lămâie la fiecare litru de apă. Dacă beţi această băutură
de mai multe ori în timpul zilei, puteţi utiliza un pai pentru a evita ca
smalţul dinţilor să vă fie afectat prin expunerea frecvenţa la acid citric.
Pe
lângă beneficiile hidratării în general, consumul de apă cu lămâie:
- îmbunătăţeşte sistemul imunitar (datorită conţinutului mare de vitamina C din lămâie);
- echilibrează pH-ul (ajută la menţinerea unei stări alcaline, deoarece acidul din lămâie produce alcalinitate în organism);
- promovează funcţionarea optimă a ficatului (îmbunătăţeşte calitatea enzimelor din ficat şi la detoxifierea acestuia);
- ajută la îmbunătăţirea sistemului circulator (datorită conţinutului mare de bioflavonoizi sau vitamina P);
- diminuează colesterolul (sucul de lămâie este o bună sursă de pectină, o fibră solubilă în apă care ajută la diminuarea nivelului de colesterol „rău” în organism).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu