vineri, 22 iulie 2011

Supă-cremă de mazăre

Foarte ieftină, în sezonul legumelor proaspete. În plus e sănătoasă, hrănitoare, foarte uşor de făcut şi foarte gustoasa. Potrivită şi pentru copii, asta daca reuşiţi să-i faceţi sa înghită ceva verzui.


* o jumătate de kilogram de boabe de mazăre (de preferat proaspete; dacă nu, congelate)
* o legătură sănătoasă de ceapă verde
* 2-3 dovlecei
* 2 ardei verzi sau galbeni
* 2 morcovi mărişori
* 2 cartofi noi mijlocii
* o ţelină potrivită, un păstârnac, o rădăcină de pătrunjel
* o lingură cu unt, o cană cu lapte (dacă vă e mai la îndemână, laptele poate fi înlocuit cu o jumătate de cană de smântână dulce, nefermentată)
* sare, piper (opţional, un vârf de linguriţă de zahăr)

Puneţi întâi mazărea la fiert, pentru că are nevoie de mai mult timp. După ce dă în clocot, adăugaţi restul legumelor, curăţate şi tăiate bucăţi mari. Apa trebuie doar să le covârşească bine, nu să fie prea multă. După ce au fiert, scoateţi morcovii afară, puneţi restul legumelor într-un blender/mixer cu o parte din zeamă şi mixaţi până se fac o pastă fină. (Daca pasaţi şi morcovii, culoarea devine un verde-maroniu, nu foarte apetisant. Fără ei, supa ar trebui sa aibă o culoare plăcută, verde fistic.) Adăugaţi atâta zeamă cât să aibă o consistenţă de cremă fină, plus sare, piper, laptele şi untul. Nu renunţaţi la astea din urmă decât daca e post, dau o dulceaţă şi fineţe aparte. Un strop de zahăr, la final, poate potrivi bine aromele. Serviţi simplu sau cu crutoane.
Reţetă oferită de Oana Dobrin

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 54 - iulie 2011

Niciun comentariu: