Ajunul Crăciunului este zi de post (chiar negru, după cum spune şi denumirea zilei). Din păcate, uităm că produsele tradiţionale cu care se serveau colindătorii erau covrigii, nucile, merele… şi umplem masa cu dulciuri rafinate. În sprijinul celor care vor să ţină rânduiala zilei venim cu o reţetă de turtă dulce de post, pregătită din timp pentru colindători, pentru a nu ne strica postul chiar în ajun şi pentru a nu îl îmbia nici pe aproapele cu mâncăruri de dulce.
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg făină
- 400 g zahăr
- 260 ml apă
- 2 lgţ bicarbonat de sodiu
- 2 lgţ amoniac
- 200 g margarină Unirea
- 160 ml ulei
- 6 linguri miere
- coajă de lămâie, cuişoare măcinate, zahăr vanilat, scorţişoară
Cu o zi înainte de coacere, se pregăteşte aluatul. Se arde zahărul până are o culoare maronie frumoasă (nu prea ars, căci devine amar), apoi se stinge cu apa şi se amestecă până se dizolvă zahărul. Se ia de pe foc şi se adaugă toate ingredientele în afară de făină. După ce se răceşte se frământă cu făina un aluat care se lasă până a doua zi la rece, pentru frăgezire.
Pentru copt, se taie o bucată din aluat şi se întinde o foaie grosuţă (aproape 1 cm). Se decupează diverse forme de iarnă (brăduţi, steluţe etc.). Se pun în tavă tapetată cu făină sau cu hârtie de copt şi se coc la foc potrivit 12-15 minute (în funcţie de cuptor). Se repetă operaţiunea până la epuizarea aluatului.
Pentru glazură albă:
- - 200 g zahăr pudră
- - 2 lg margarină
- - 10 lg apă fierbinte
- - bombonele de ornat
Pentru glazură de ciocolată:
- - 200 g ciocolată de menaj (sau amăruie)
- - 2-3 lg ulei
După ornare se lasă la uscat, la rece. Se pot pregăti cu câteva săptămâni înainte de Crăciun şi se păstrează foarte bine în cutii închise ermetic.
Se servesc cu multă dragoste celor care vin să ne vestească Naşterea Domnului.
Reţetă oferită de doamna Liliana Ghircoiaş, din Bucium
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 47 - decembrie 2010
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu