Biserică mutată şi reclădită
Informaţii concrete despre o biserică de mir a satului apar mult mai târziu, şi aceasta datorită lipsei unei monografii alcătuită pe temeiuri ştiinţifice. Din informaţiile pe care le deţin pot afirma doar că, din timpuri mai vechi, exista o biserică ce era clădită din lemn în mijlocul cimitirului vechi, în centrul satului. Mai târziu, biserica a fost mutată pe pământul familiei Strâmbu, în grădina casei părinteşti a lui Gheorghe Şincai, unde se află şi astăzi actuala biserică.
În anul 1773 s-a clădit o biserică mai spaţioasă, pentru a putea primi în interiorul ei 400 de suflete, iar în anul 1830 s-a construit actuala biserică, zidită din piatră şi cărămidă, acoperind o suprafaţă de 221 mp. Biserica este construită în formă de navă, având în faţa ei un turn cu linie gotică. Tavanele interioare sunt drepte, fiind lipsite de boltă. Această biserică s-a construit în timpul preotului paroh Ioan Teuşan (1816-1841). Ea a fost ridicată de către săteni, cu sprijinul regimentului de grăniceri, după cum rezultă din ordinaţiunea comandei de regiment dată din 20 martie 1830.
Această biserică a fost modificată şi renovată în anul 1890, când turnul a suferit o reînălţare. Tot atunci turnul a fost acoperit cu tablă.
Lucrări de înfrumuseţare
Începând din anul 2001, s-au realizat numeroase lucrări de înfrumuseţare a bisericii. S-a pictat pentru prima oară biserica, în tehnica tempera, s-a montat o catapeteasmă sculptată din lemn de stejar, aplicată pe peretele ce despărţea Sf. Altar de naos; s-au realizat strane sculptate din lemn de stejar, precum şi două tetrapoade sculptate, pentru icoana învierii şi a Maicii Domnului; s-a montat o uşă sculptată de stejar la intrarea în biserică şi alta de tip termopan la intrarea în pridvorul bisericii; s-a pavat cu gresie şi s-a îmbrăcat cu lambriu pridvorul bisericii, s-a schimbat instalaţia electrică; pentru a evita umiditatea s-a ridicat nivelul pardoselii, care a fost apoi parchetată; s-au montat geamuri de tip termopan, s-a introdus gazul metan în biserică realizându-se şi o instalaţie de încălzire, s-a instalat un sistem de sonorizare în incinta şi în exteriorul bisericii, s-a înlăturat vechea tencuială exterioară, înlocuindu-se cu una nouă, în tehnica terasit; s-a schimbat acoperişul bisericii cu unul nou, din tablă, s-a construit o anexă în partea de apus a bisericii, lipită de turn, pentru arderea lumânărilor şi ca spaţiu de depozitare. Anul acesta, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului local s-a realizat pavajul aleii din curtea bisericii până în centrul satului.
Sfinţire mult aşteptată
În urma tuturor acestor lucrări, pe data de 21 iunie 2009, în mijlocul parohiei noastre a poposit Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, care a târnosit biserica, aşezând în piciorul sfintei mese a altarului pentru prima oară sfinte moaşte, şi apoi săvârşind în curtea bisericii o Sfântă liturghie arhierească de neuitat pentru toţi cei prezenţi atunci. Cu această ocazie, Părintele Mitropolit a apreciat râvna credincioşilor şincani pentru ortodoxie, mulţumindu-le pentru efortul depus şi oferindu-le diplome de cinstire.
Cea mai mare bucurie a mea ca şi paroh a acestei comunităţi de români ortodocşi este faptul că toate aceste lucrări de înfrumuseţare a bisericii noastre s-au realizat numai din donaţiile benevole ale credincioşilor parohiei noastre, dovedind astfel ce rol important joacă Dumnezeu şi Biserica în viaţa acestor oameni deosebiţi. Şi cu ocazia aceasta şi eu doresc să le mulţumesc pentru dragostea şi ataşamentul pe care îl au faţă de mine, faţă de Hristos şi faţă de Biserica sa.
Pr. paroh Iosif Ciolan
Preoţii care au slujit de-a lungul timpului în biserica “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Şinca Veche: Pr. Dumitru Popa (1733-1771), Pr. Vasile Popa (1771-1796), Pr. Ioan Popa (1796-1816), Pr. Ioan Teuşan (1816-1841), Pr. Niculae Raicu (1841-1897), Pr. Ioan Fulicea (1897-1933), Pr. Emil Boroş (1933-1948), Pr. Gheorghe Nodea (1948-1967), Pr. Silvestru Popovici (1968-2000), Pr. Iosif Ciolan (2000-azi)
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 47 - decembrie 2010
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu