Internetul este o lume fascinantă. Poţi să înveţi, poţi sa te joci, poţi să citeşti lucruri folositoare, poţi să îţi faci prieteni noi. Spaţiul virtual nu prezintă aparent nici un pericol, pentru că intrăm în el stând în casa noastră, la biroul nostru. Există însă riscuri pe care trebuie să le cunoaştem atunci când folosim internetul. Ca să cunoşti riscurile la care te expui şi cum te poţi apăra, proiectul Internet Sigur (www.internetsigur.ro) ne oferă câteva reguli importante:
REGULA 1: Navighează în siguranţă
Eşti în siguranţă atunci când eşti atent. Fii atent să nu le spui străinilor lucruri cum ar fi:
- Numele tău întreg
- Numărul de telefon
- Numele şcolii unde înveţi
De ce?
Pentru că nu ştii niciodată cu cine vorbeşti. Pentru că nu ştii niciodată la cine ajung informaţiile pe care i le dai cuiva.
În anumite cazuri este în regulă să îţi dai datele personale pe internet. Spre exemplu, dacă îţi creezi un cont pe un site care oferă conţinut interesant, poţi primi lucruri mult mai interesante dacă ai cont personalizat. Atunci când îţi creezi un cont, citeşte Termenii şi Condiţiile site-ului pentru a te asigura că informaţiile pe care le oferi vor fi protejate.
Nu te lasă păcălit de unele pagini care îţi cer datele personale fără un motiv clar. Întreabă-te întotdeauna de ce ţi se cer anumite informaţii. Dacă ţi se pare că ceva nu este în regulă, cere părerea unui adult înainte să completezi formularul.
De asemenea, fii foarte atent când completezi profile personale pe diferite site-uri. Profilul tău pe un site este public şi oricine poate vedea acele informaţii dacă te caută pe Google.
REGULA 2: Întâlneşte-te cu precauţie
Ideea de a întâlni oameni noi este interesantă. Totuşi, poate fi periculos să te întâlneşti cu persoane pe care le cunoşti online. Nu ştii niciodată cine sunt de fapt prietenii tăi de la celălalt monitor. Vorbeşte cu părinţii tăi înainte de a lua decizia de a te întâlni cu un străin.
De ce?
Pentru că, pe internet, este uşor să spui că eşti altcineva decât eşti şi este uşor să te comporţi ca şi cum ai fi altă persoană. Poate că tu nu ai face asta, dar sunt multe persoane care o fac.
Cu prietenii stai de vorba online şi faci schimb de informaţii. Nu te sfii să spui că nu îţi place să porţi o discuţie pe un anumit subiect. Dacă prietenul tău începe să te deranjeze, poţi să:
- termini conversaţia
- blochezi persoana care te-a supărat astfel încât să nu te mai poată contacta
- îi arăţi unui adult în care ai încredere ce te-a supărat la prietenul tău
- eviţi site-ul pe care ai cunoscut acel „prieten”, ca să nu te întâlneşti cu alţii la fel
Dacă ai un prieten cu care te înţelegi foarte bine atunci când discuţi pe internet şi care vrea să se întâlnească cu tine, gândeşte-te de două ori înainte să accepţi.
Atunci când te întâlneşti cu un prieten pe care l-ai cunoscut online, este posibil să ai o surpriză mai puţin plăcută. Se poate să te fi minţit, să fie mai tânăr sau mai bătrân decât ţi-a spus, să nu îi placă aceleaşi lucruri care îţi plac ţie şi chiar să vrea să te cunoască din tot felul de motive greşite.
Când vrei să te întâlneşti cu un prieten pe care l-ai cunoscut online, stabileşte un punct de întâlnire într-un loc public. Spune cuiva unde te duci şi cu cine vrei să te întâlneşti. Dacă vrei să fii cu adevărat în siguranţă, mai adu cu tine o persoană pe care o cunoşti şi în care ai încredere.
REGULA 3: Ai grijă ce accepţi
Mailurile şi fişierele pe care le primeşti prin intermediul internetului pot fi periculoase pentru calculatorul tău. Un virus îţi poate distruge toate fişierele sau chiar computerul cu totul. Este important să ai grijă ce şi de la cine primeşti.
De ce?
Pentru că vrei să îţi poţi folosi computerul oricând ai nevoie de el, iar un virus poate să îl strice de tot. Un virus se poate ascunde într-o poză, într-o melodie, într-o prezentare, pe un site care îţi este recomandat, într-un mesaj şi în multe alte locuri. De fiecare data când primeşti un mesaj care pare a fi interesant, asigură-te că l-ai primit de la o persoană în care ai încredere.
Dacă este un mesaj în lanţ, gândeşte-te de două ori înainte să îl deschizi. Chiar dacă tu l-ai primit de la un prieten, nu ştii de la cine a pornit şi ce conţine.
Ca să fii cu adevărat în siguranţă, nu intra niciodată pe internet fără să ai un program antivirus instalat şi pornit pe calculator. Este mult mai uşor să fii precaut decât să repari problemele apărute din neatenţie.
REGULA 4: Nu crede tot ceea ce găseşti pe internet
Ţi-am spus deja că sunt oameni în care nu poţi avea încredere atunci când navighezi pe internet. Aşa cum oamenii pot să te mintă în faţă, pot să mintă şi prin intermediul paginilor web pe care le creează. Nu tot ceea ce citeşti pe internet este adevărat.
De ce?
Pentru că dintr-o întreagă enciclopedie trebuie să selectezi ce îţi este util şi ce nu. Acelaşi lucru trebuie să îl faci şi pe internet.
Aşa cum persoanele cunoscute pe internet pot minţi despre cine sunt sau despre intenţiile pe care le au, site-urile pot face acelaşi lucru. Doar pentru că o informaţie apare pe un site, nu înseamnă că acea informaţie este şi adevărată.
Pune-ţi întotdeauna întrebări când descoperi ceva interesant pe un site. Caută pe Google alte site-uri care vorbesc despre acelaşi lucru şi compară ceea ce scrie în toate. În acest fel, vei afla dacă ai citit ceva adevărat sau fals. Dacă nu reuşeşti să găseşti informaţiile şi altundeva, întreabă-ţi părinţii.
REGULA 5: Fii sincer
Se poate întâmpla să descoperi lucruri care te deranjează pe internet sau să cunoşti persoane care te supără. Nu este vina ta dacă se întâmplă asta. Fii sincer cu tine şi cu părinţii tăi şi spune-le când s-a întâmplat ceva care te-a supărat.
De ce?
Pentru că internetul trebuie să fie distractiv, nu să îţi provoace supărări şi pentru că ai întotdeauna pe cineva care te poate ajuta.
Dacă ai găsit un articol, un filmuleţ, o imagine sau o persoană care te-a supărat, nu este vina ta. I se poate întâmplă oricui. Totuşi, doar un copil care navighează inteligent ştie că poate să vorbească oricând cu un adult despre asta. Prietenii mai în vârstă, profesorii sau părinţii te pot ajuta să înţelegi ce se întâmplă şi ce trebuie să faci pentru a spune „nu” lucrurilor care nu îţi plac.
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 26 - martie 2009
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu