Părintele nostru Mitropolit, Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu, a împlinit vineri, 12 octombrie, 60 de ani. Momentul a fost marcat la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde Înalt Prea Sfinţitul a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba de Te-Deum, împreună cu PS Visarion Răşinareanu. La slujbă a participat un impresionant sobor de preoţi, alcătuit din consilieri, profesori ai Facultăţii de Teologie din Sibiu şi foşti studenţi, dar şi sute de credincioşi.
Un destin aparte
Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, făgărăşean de origine, s-a născut pe 12 octombrie 1947 în localitatea Sâmbăta de Sus, primind la Botez numele Liviu. Familia era foarte apropiată de Mănăstirea Brâncoveanu, părinţii săi fiind ucenici ai părintelui Serafim Popescu. Vocaţia viitorului preot era vizibilă încă de la o vârstă fragedă. Cei apropiaţi povestesc cum băiatul de doar 2-3 anişori îşi făcea singur o cădelniţă dintr-o ulcică legată cu o sfoară, iar legănatul acesteia era jocul lui preferat. Când era întrebat de ce face aşa, răspundea: „Eu mă fac părinte Serafim!“.
Anii de linişte nu au fost însă prea mulţi pentru tânăra familie Streza. Tatăl a suferit un grav accident de muncă şi a murit lăsând în urmă trei copii orfani: Liviu - de 13 ani, Maria - de 8 ani şi Elena, care avea doar 6 anişori. Stâlpul familiei a rămas mama, Viorica, o femeie deosebită. Vremurile grele i-au adus tinerei de 30 de ani multe îndemnuri de a se recăsători pentru a-şi putea întreţine cei trei copii, dar şi pe cei trei bătrâni care făceau parte din familie.
Femeia a rămas surdă la îndemnurile oamenilor, dar şi-a ascultat cu sfinţenie duhovnicul, părintele Serafim Popescu, care a sprijinit-o în dorinţa ei de a rămâne văduvă până la moarte. Credinţa puternică a mamei şi rugăciunile ei au marcat şi viaţa copiilor.
Preot şi cadru universitar
Astfel, la absolvirea Liceului „Radu Negru“ din Făgăraş în 1965, tânărul Liviu Streza dă curs chemării sale lăuntrice şi îşi continuă studiile la Institutul Teologic Universitar din Sibiu. La terminarea facultăţii se căsătoreşte cu Eugenia Stanciu din Olteţ, asistentă medicală, apoi este hirotonit preot în parohia Lisa. Pe lângă grija pentru parohie şi pentru familie, urmează în acelaşi timp şi cursurile de doctorat la Bucureşti. În 1976 pleacă la Sibiu, unde intră în învăţământul universitar. Obţine titlul de Doctor în Teologie, după ce urmează şi cursuri post universitare în Elveţia. Din 1986 este titularul Catedrei de Liturgică la Facultatea de Teologie din Sibiu.
Chemarea lui Dumnezeu
În anul 1992, o nouă încercare deosebit de grea îi marchează familia: soţia, Eugenia, trece la cele veşnice. Dumnezeu părea greu de înţeles atunci pentru oameni, când a chemat-o la El pe preoteasa model, mamă a 5 copii, dintre care ultimul - o fetiţă de doar 3 ani. Înalt Prea Sfinţitul Serafim Joantă prevestea însă în cuvântarea sa de la înmormântare destinul special al acestei familii.
Cei cinci copii au rămas în grija tatălui şi a bunicii, însă nu pentru mult timp. În 1996, datorită activităţii desfăşurate în Biserică, văduv fiind, Colegiul Electoral al BOR l-a ales şi chemat la episcopat ca ierarh al Episcopiei Caransebeşului, unde s-a remarcat printr-o activitate bogată: a înfiinţat 18 noi mănăstiri şi schituri, a avut o puternică iniţiativă social-filantropică prin crearea multor centre de asistenţă socială a persoanelor defavorizate, s-a ocupat de învăţământul teologic, dar şi de viaţa culturală a eparhiei.
După trecerea la cele veşnice a Înalt Prea Sfinţitului Antonie Plămădeală, a fost ales în noiembrie 2005 Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului. În scurta perioadă de când a revenit pe meleagurile natale, Părintele Mitropolit şi-a făcut simţită prezenţa prin suflul înnoitor care se simte în activitatea Mitropoliei, dar şi prin grija sa, părintească dar şi autoritară, pentru Biserica lui Hristos de aici.
La împlinirea a şase decenii de viaţă, alături de Înalt Prea Sfinţia Sa suntem şi noi, preoţii şi credincioşii din Ţara Făgăraşului, şi ne rugăm ca Dumnezeu să-i dăruiască viaţă lungă cu sănătate, păstorire binecuvântată şi plină de roade.
Întru mulţi şi fericiţi ani, Înalt Prea Sfinţite Părinte!
Natalia Corlean
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 9 - octombrie 2007
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu