luni, 20 august 2007

Ce inseamna numele meu

Teodora – vine din limba greacă şi înseamnă darul lui Dumnezeu. Numele acesta ne aminteşte că fiecare om este sau ar trebui să fie un „dar“ ceresc pentru toţi cei din jurul său. Pe 7 august, creştinii ortodocşi români cinstesc pe Sfânta Teodora de la Sihla, care a trăit în sihăstrie prin pădurile Neamţului, retrasă în rugăciune şi în linişte sufletească.

Maria – vine din limba ebraică şi înseamnă cea iubită, cea îndrăgită, cea aleasă, acest nume fiind cel mai răspândit şi mai drag nume folosit de credincioşii ortodocşi, deoarece astfel s-a numit Maica Domnului, Fecioara Maria, mama după trup a Mântuitorului nostru, Iisus Hristos. Maica Domnului este pentru creştini icoana dragostei fără sfârşit, ea rugându-se fără încetare pentru toţi oamenii. Este o pildă vie de sfinţenie, de bunătate şi smerenie. În luna august, pe data de 15, prăznuim Adormirea Maicii Domnului, când multe mănăstiri din ţară devin neîncăpătoare de mulţimea pelerinilor.

Irineu – vine din limba greacă şi înseamnă pace, acest frumos nume amintindu-ne că pacea este cel mai important lucru între noi, oamenii, între vecini, între neamuri şi popoare. De aceea fiecare creştin trebuie să se roage nu doar pentru liniştea sa şi a celor apropiaţi, ci şi pentru pacea şi bunăstarea întregii omeniri, căci cu toţii suntem o mare familie. Sfântul Mucenic Irineu este sărbătorit pe 22 august împreună cu alţi mărturisitori ai credinţei.

Prelucrare de pr. Ion Tărcuţă după Leon Magdan

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 7 - august 2007

3 comentarii:

Anonim spunea...

dar viviana ce inseamna?

Natalia spunea...

Hristos a înviat!
Se pare că vine de la Vivianus, derivat din "vivus", care înseamnă viu.

Iulia spunea...

dar Iulia ce inseamna? k sunt tare curioasa :(