miercuri, 13 mai 2009

Mică terasă de apartament

De multe ori avem motive de nemulţumire în ceea ce priveşte locuinţa noastră. Fie că este prea mică, fie prea întunecoasă, fie prea monotonă şi aşa mai departe. Multe aspecte pot însă schimbate, cu câteva idei, puţin efort şi costuri minime. Un exemplu este amenajarea unei terase cu flori. Pentru că mulţi dintre noi locuim la bloc, în spaţii strâmte, ne plângem mereu că nu avem loc destul sau că nu avem o grădină. Amenajarea unei astfel de terase este o soluţie care schimbă mult lucrurile. Iată câţiva paşi:
- eliberaţi balconul de tot ce aţi depozitat acolo. Sortaţi lucrurile, aruncaţi ce nu folosiţi sau daţi-le cuiva care le foloseşte, iar pentru ce mai rămâne găsiţi un alt loc.
- amenajaţi totul ca o mică terasă, cu florile care vă plac şi care sunt potrivite; iată câteva posibilităţi: muşcate (sunt rezistente, au o perioadă lungă de înflorire şi sunt uşor de îngrijit), iederă, begonii, trandafiri, petunii etc. Tot aici puteţi creşte plante aromatice, pe care să le folosiţi la mâncare: cimbru, mentă, busuioc etc.
- puteţi orna colţul de relaxare cu diferite obiecte, ca de exemplu o mică fântână decorativă.
- instalaţi şi o măsuţă cu scaune, unde puteţi petrece momente de relaxare bându-vă cafeaua sau lecturând dintr-o carte de suflet în momentele libere.


Sunt doar câteva idei, din care puteţi selecta sau la care puteţi adăuga în funcţie de imaginaţie. Să nu uităm că stă în puterile noastre să facem din locuinţa în care trăim un cămin primitor. Nu ţine atât de resursele materiale, cât de prezenţa lui Dumnezeu pe care o putem invoca în fiecare clipă şi în orice activitate, iar El ne va pune în inimă dragoste şi pentru cele mai mărunte şi banale treburi casnice, iar rezultatul va fi pe măsură.

Principiile unei alimentaţii sănătoase (1)

Am început, de numărul trecut, să vorbim despre stilul de viaţă ca cea mai importantă metodă de tratare şi prevenire a bolilor. În cadrul stilului de viaţă un loc foarte important îl ocupă alimentaţia, de aceea continuăm cu sfaturile domnului Prof. Dr. Pavel Chirilă referitoare la principiile unei alimentaţii sănătoase:

Alimentul integral – este un principiu fundamental. Pentru mii de ani, din cele mai vechi timpuri, omul a mâncat doar alimente integrale, nu „parţiale”. Făina integrală conţine în mod echilibrat toate principiile nutritive; sarea integrală este mult mai bogată în magneziu şi alte săruri decât sarea extrafină; laptele integral nu trebuie supus extracţiei.
Alimentele complexe, bogate în principii nutritive, cu valoare energetică mare, considerate ideale pentru sănătate: cereale, fructe, ciuperci, peşte, lactate, ouă, zarzavaturi, legume, miere, fructe de mare.
Cele mai importante surse de proteine: peşte, ciuperci, ouă, brânzeturi, linte, năut.
Cele mai importante surse de glucide: miere şi fructe.
Cele mai importante surse de lipide: uleiul presat la rece, fructele oleaginoase.
Cele mai importante surse de minerale: fructele, cerealele integrale, brânzeturile.
(va urma)
A consemnat Natalia Corlean

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 28 - mai 2009

Ciuperci umplute cu ouă de prepeliţă

Este o reţetă delicioasă, pentru care nu aveţi nevoie decât de:
  • câte ciuperci atâtea oua de prepeliţă
  • unt şi caşcaval
Mod de preparare: Se curăţă ciupercile de codiţe, se spală foarte bine, se sărează se aşează în fiecare ciupercă bucăţele de unt. Se dă 2-3 minute la cuptor pentru a se topi untul. Se pune în fiecare ciupercuţă câte un ou de prepeliţă (atenţie cum le spargeţi, pentru că sunt mici şi fragile; puteţi folosi un cuţit)
Se lasă la cuptor până se coagulează ouăle, se scoate tava,


se presară cu caşcaval ras (sau se pune câte o felie pe fiecare ciupercă) şi se mai lasă puţin la cuptor.


Arată foarte bine iar la gust sunt formidabile!
Reţetă oferită de doamna Nicoleta Cintar – Craiova

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 28 - mai 2009

Spumă/îngheţată de ciocolată


Ingrediente:
  • - 200 g ciocolată cu lapte (sau 100 g cu lapte, 100 g amăruie)
  • - 4 ouă
  • - 1-2 linguri zahăr
  • - 3 linguri rom
  • - 150 g frişcă
  • - pentru decor: frişcă, fulgi de ciocolată/fructe/frunze de mentă/vişine din vişinată, după preferinţe

Mod de preparare:
Se rupe ciocolata bucăţi şi se topeşte la bain-marie, după care se lasă să se răcorească.
Se separă ouăle, gălbenuşurile se freacă spumă cu zahărul şi se adaugă romul şi ciocolata.
Albuşurile şi frişca se bat fiecare separat, apoi ambele se omogenizează în compoziţia de ciocolată şi gălbenuş.
Spuma de ciocolată se pune în pahare şi se introduce la congelator, ca să se întărească. Cu puţin timp înainte de servire se decorează după fantezie.
Un mic pont: dacă o ţineţi mai mult la congelator, veţi obţine o îngheţată de ciocolată minunată!

Reţetă oferită de doamna Laura Sava – Timişoara


Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 28 - mai 2009

Bine de ştiut:

- Usturoiul nu va mai avea miros atât de puternic şi persistent dacă, înainte de folosire căţeii se ţin câteva minute în apă sărată .
- Căţeii de usturoi cojiţi nu se usucă dacă sunt păstraţi în untdelemn.
- Busuiocul verde, tocat, facilitează digestia alimentelor grele.