Majoritatea
ştim că este important să deţinem o cantitate potrivită de vitamina D în
organism pentru o sănătate osoasă bună, însă puţini sunt cei care înţeleg
celelalte roluri semnificative pe care vitamina D le joacă în menţinerea unei stări bune de sănătate şi în prevenirea
bolilor.
Până în prezent, nivelul scăzut de
vitamina D în organism a fost legat de un risc crescut de cancer, boli de inimă,
boli ale sistemului imunitar, scleroză multiplă în
plăci, osteoartrită, osteoporoză, diabet, astma, depresie, tensiune arterială
ridicată sau paradontoză[1].
Simptomele cele mai cunoscute ale deficienţei de vitamina D sunt: somn neodihnitor, crampe
musculare, oboseală generală, dureri articulare şi musculare, greutăţi de
concentrare, dureri de cap, constipaţie sau diaree. Însă nu toate persoanele
care au deficienţă de vitamina D prezintă imediat simptome.
Rolul vitaminei D în prevenirea cancerului
Studii epidemiologice au arătat faptul că oamenii care
locuiesc în zonele în care expunerea la soare a fost mai predominantă aveau
incidenţă mai scăzută la anumite tipuri de cancer. Deoarece expunerea la razele
ultraviolete ajută organismul să sintetizeze vitamina D, cercetătorii au
concluzionat că nivelul ridicat de vitamina D este ceea ce previne dezvoltarea
cancerului. Cercetările au arătat deasemenea faptul că efectele vitaminei D
asupra celulelor canceroase acţionează în mai multe feluri, incluzând scăderea
numărului de celule canceroase şi stimularea morţii acestor celule[2].
Terapeuţii naturişti
şi unii medici recomandă bolnavilor de cancer să ia suplimente de vitamina D în
scopul îmbunătăţirii şanselor de a lupta cu această boală.
Rolul Vitaminei D în prevenirea bolilor de
inimă
Mai multe studii au arătat o legătură între nivelul
scăzut de vitamina D şi o incidenţă ridicată a bolilor cardiace, incluzând
atacul de cord, boala arterială periferică sau arteroscleroza, suplimentarea vitaminei D putând juca un rol în reducerea
riscului în astfel de boli. Spre exemplu, un studiu efectuat de
cercetători ai Universităţii Harvard au constatat că oamenii care au un nivel
scăzut de vitamina D au un risc de două ori mai ridcat de a suferi de un atac
de cord decât cei care au un nivel adecvat de vitamina D[3].
Până la
această dată, mecanismul cauză-efect între vitamina D şi bolile cardiovasculare
rămâne neclar, însă cercetătorii cred că această vitamină poate scădea riscul
bolilor cardiovasculare prin prevenirea unor simptome şi condiţii care le
cauzează, cum ar fi faptul că ajută la controlul tensiunii arteriale.
Rolul
vitaminei D în prevenirea diabetului de tip 2
Mai multe studii au arătat o conexiune
şi între nivelul adecvat de vitamina D şi o mai bună toleranţă şi utilizare a
glucozei sau zahărului din sânge. Deşi cercetătorilor nu le este foarte clar
modul în care vitamina D contribuie la prevenirea diabetului, ei cred că ar
putea să aibă legătură cu abilitatea vitaminei D de a ajuta la sintetizarea
calciului, care joacă un rol major în reglarea nivelului de glucoză şi
insulină.
Rolul
vitaminei D în prevenirea osteoporozei
Osteoporoza (altfel spus oase poroase)
este o condiţie care apare atunci când corpul nu poate înlocui celulele oaselor
care se pierd în timp, în mod natural[4].
Reducerea densităţii osoase atrage o predispoziţie la fracturi, în special pe
măsură ce înaintăm în vârstă. Vitamina D a fost identificată ca având un rol
principal în prevenirea osteoporozei. Iată cum funcţionează în prevenirea
acestei boli:
Calciul si Vitamina D. Calciul remineralizează
oasele şi face ca noile celule osoase să prevină fracturile. În lipsa vitaminei
D, calciul nu poate realiza această funcţie. Chiar dacă consumăm alimente cu
conţinut ridicat de calciu, acesta are nevoie să fie absorbit în sânge şi
ţesuturi pentru a-şi produce efectele. Vitamina D reglează nivelul de calciu şi
fosfor şi ajută calciul să fie absorbit în circuitul sanguin astfel încât să poată
circula către oase şi alte părţi ale organismului unde poate fi utilizat. În
plus faţă de prevenirea pierderii masei osoase, Vitamina D ajută la întărirea
muşchilor şi a nervilor. Cei care suferă de osteoporoză au un nivel foarte
scăzut de vitamina D în sânge comparativ cu cei care nu suferă de această boală[5].
Suplimentarea cu vitamina D poate preveni această boală să se instaleze[6], [7].
În
concluzie,
este important să ne asigurăm că beneficiem de un nivel suficient de vitamina D.
În acest sens, este recomandat să consumăm alimente care
conţin un nivel ridicat al acestei vitamine cum ar fi peştele gras (ton, macrou şi somon), ciuperci,
lapte de vacă şi ouă. Expunerea la soare ajută organismul să producă vitamina
D3, însă cremele de protecţie solară, nivelul de poluare şi schimbările sezoniere
afectează nivelul de expunere la razele ultraviolete pe
care pielea noastră le primeşte. Având în vedere faptul că sursele
naturale de vitamina D sunt destul de limitate, iar expunerea la soare
deficitară, putem suplimenta cu picături de Vitamina D, asigurându-ne că provin dintr-o sursă
verificată astfel încât concentraţia să fie stabilă şi indicată în mod corect.
Diana
Moiceanu
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 80, iulie-august 2014
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu