Mărarul este folosit în tratarea diferitelor
boli încă din vechime, efectele lui benefice fiind menţionate de egipteni acum
5.000 de ani. Frunzele de mărar se pot adăuga în general la orice legumă.
Conţine potasiu, sulf, sodiu, vitaminele B1 şi
B2 etc. Este un fortifiant al aparatului digestiv, ajutând la stimularea poftei
de mâncare şi evitarea balonării, diminuează inflamaţiile căilor respiratorii,
scade sensibilitatea alergică, ajută la stimularea lactaţiei. Amână osteoporoza
şi scade colesterolul.
Seminţele au un efect similar cu cel al
hormonilor estrogeni care întreţin feminitatea şi care după 40 de ani sunt
secretaţi mai puţin. Astfel seminţele de mărar (folosite ca pulbere sau ca
tinctură) ajută la reglarea ciclului menstrual, la catifelarea pielii etc., dar
sunt contraindicate în bolile unde secreţia de hormon estrogen este abundentă:
fibrom uterin şi mamar, cancer genital, sindrom premenstrual.
Salată de castraveţi cu usturoi şi mărar
400 g castraveţi mici
2-3 căţei usturoi
1 lg oţet
1 lg ulei
piper şi sare după gust
o legătură de mărar
Castraveţii se curăţă şi se taie felii
subţiri, apoi se sărează puţin. Usturoiul se pisează ca pentru mujdei, se
freacă cu oţet, ulei, piper şi puţină apă. Se scurg castraveţii, se amestecă cu
sosul obţinut şi se presară deasupra mărarul tocat.
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 65 – iunie 2012
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu