Pagini

marți, 19 iunie 2012

Farmacia Domnului: Mărarul


Mărarul este folosit în tratarea diferitelor boli încă din vechime, efectele lui benefice fiind menţionate de egipteni acum 5.000 de ani. Frunzele de mărar se pot adăuga în general la orice legumă.
Conţine potasiu, sulf, sodiu, vitaminele B1 şi B2 etc. Este un fortifiant al aparatului digestiv, ajutând la stimularea poftei de mâncare şi evitarea balonării, diminuează inflamaţiile căilor respiratorii, scade sensibilitatea alergică, ajută la stimularea lactaţiei. Amână osteoporoza şi scade colesterolul.
Seminţele au un efect similar cu cel al hormonilor estrogeni care întreţin feminitatea şi care după 40 de ani sunt secretaţi mai puţin. Astfel seminţele de mărar (folosite ca pulbere sau ca tinctură) ajută la reglarea ciclului menstrual, la catifelarea pielii etc., dar sunt contraindicate în bolile unde secreţia de hormon estrogen este abundentă: fibrom uterin şi mamar, cancer genital, sindrom premenstrual.



Salată de castraveţi cu usturoi şi mărar
400 g castraveţi mici
2-3 căţei usturoi
1 lg oţet
1 lg ulei
piper şi sare după gust
o legătură de mărar

Castraveţii se curăţă şi se taie felii subţiri, apoi se sărează puţin. Usturoiul se pisează ca pentru mujdei, se freacă cu oţet, ulei, piper şi puţină apă. Se scurg castraveţii, se amestecă cu sosul obţinut şi se presară deasupra mărarul tocat.

 Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 65 – iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu