Ingrediente:
Pentru blat:
- 1 ceaşcă zahăr
- 1 pahar apă minerală
- 1şi 1/2 pahar făină
- 1/2 pahar ulei
- 1 lingură gem
- 1 lingură nucă măcinată
- 1 lingură cacao
- 1 lingură pesmet
- 1 esenţă de rom
Pentru cremă:
- 2 banane,
- 1 lămâie,
- 1/2 pachet margarină
- 1/2 pahar zahăr pudră
Pentru sirop:
- 1 ceaşcă apa,
- 1 lingură zahăr,
- 1 plic zahar vanilat
Pentru ornat:
- ciocolată amăruie
Se amestecă mai întâi ingredientele pentru blat, până se formează un aluat care se coace într-o formă rotundă. În acest timp se pregăteşte crema: se pasează bananele, se amestecă cu zahărul, coaja cu zeama de la lămâie şi margarina, până se obţine o cremă. Pentru sirop: apa se pune la fiert, se adaugă zahărul şi cel vanilat, se lasă până se topeşte şi se leagă uşor. Blatul se lasă la răcit, se taie în două, apoi se însiropează şi se umple cu trei sferturi din cremă. Se îmbracă cu restul de cremă şi se ornează cu ciocolată amăruie rasă.
Reţetă oferită de doamna preoteasă Eufemia Toma, Braşov
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 34 - noiembrie 2009
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu