Avem nevoie de:
- 1 kg arpacaş
- 1 kg miez de nucă bucăţi mari
- 750 g zahăr
- coaja rasă de la 2 lămâi şi 1 portocală
- 1 punguţă stafide care se înmoaie în 2 sticluţe de esenţă de rom
- 4 pliculeţe de zahăr vanilat
- 1 plic nucă de cocos
- 1 plic de zahăr pudră
- 1 pachet de biscuiţi
- bombonele pentru ornat şi
- un vas de tuci.
Cum facem: se spală arpacaşul în 7 ape (într-o sită de paste se pune arpacaş şi sub jet de apă rece se spală de 7
ori). Se pun în tuci la fiert 3 litri de apă cu o linguriţă de sare. Separat se mai pune la fiert 1 litru de apă pentru a
adăuga peste arpacaş, la nevoie, dacă nu a fiert
îndeajuns. Când apa din tuci începe să fiarbă, se pune arpacaşul şi se amestecă continuu până e fiert
bine, adică până când bobul se umflă şi se desface, amidonul iese din bob
iar fiertura arată ca o budincă mai consistentă. Acum se adaugă zahărul şi se mai lasă la fiert până se topeşte, nu mai mult de 5 minute. Apoi se ia tuciul de pe foc şi se adaugă coaja rasă de la lămâi şi portocală, stafidele cu romul, zahărul vanilat, nuca de cocos
(jumătate din pungă) şi se amestecă. Se lasă la răcit cu
capac până a doua zi când se adaugă nuca, se amestecă bine şi se pune pe platou. Se ornează cu zahăr pudră, nucă de
cocos, biscuiţi raşi, bombonele. Dacă se pune şi ceva suflet, o să iasă super.
Preparată şi dăruită (ca reţetă) de către doamna plt. maj. Georgeta
Stoian
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 78, martie-aprilie 2014
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu