joi, 31 ianuarie 2013

Ce mâncăm, ce bem? Aspartamul

În goana după o siluetă mai zveltă, cădem adesea în capcana produselor „light” pe care le consumăm fără să ne uităm pe etichetă. Unul din înlocuitorii zahărului folosiţi în România este aspartamul. Câteva detalii despre acesta şi toxicitatea lui ne ofer domnul Dr. Pavel Chirilă:

Aspartamul (E951) este un îndulcitor artificial obţinut din doi aminoacizi (acid aspartic şi fenilalanină) şi alcool metilic. Aspartamul a fost aprobat pentru alimente solide în 1981, iar pentru băuturi carbonatate în 1983. Aspartamul este una dintre substanţele cele mai toxice care se adaugă alimentelor, posedând peste 75% din efectele adverse ale aditivilor alimentari, raportate de US-FDA (federaţia americană responsabilă cu reglementarea alimentației, n.red.).
Se cunosc 90 simptome diferite, bine argumentate, dintre care: durere de cap, ameţeală, greaţă, spasme musculare, urticarie, oboseală, halucinaţii, iritabilitate, tahicardie, insomnie, palpitaţii, anxietate, pierdere a memoriei, dureri articulare ş.a. Unul din 20.000 de copii se naşte fără capacitatea de a metaboliza fenilalanina (cu fenilcetonurie), unul din cei doi aminoacizi din aspartam. Acumularea acestui aminoacid în sânge la nivele toxice poate duce la retardare mentală. Unii cercetători cred că aspartamul poate duce la alterarea funcţiei creierului şi la tulburări de comportament printre consumatori. Este admis în România.
Dr. Pavel Chirilă, „Despre alimentaţia modernă”

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 71 – ianuarie-februarie 2013  

Niciun comentariu: