Un număr
din septembrie 2012 al prestigiosului cotidian american „The Wall Street
Journal“ s-a ocupat de dependenţele alimentare. Este drept că medicina a
acceptat cu rapiditate noţiuni ca dependenţa de alcool sau de droguri, dar
priveşte, deocamdată, cu o stranie neîncredere, spre dependenţa alimentară.
Aceasta din urmă se defineşte ca fiind o tulburare patologică, în care
subiectul are o poftă nestăpânită de a consuma anumite produse alimentare.
Înainte
de a încerca să explicăm mecanismul de producere şi cauzele acestor dependenţe,
să privim statisticile oferite de cotidianul sus-amintit:
- ciocolata
se situează pe primul loc pe lista acestor dependenţe. Sunt afectate în special
femeile, la care pofta de ciocolată se înregistrează la 40%, în timp ce
la bărbaţi procentul este de doar 15%. Ciocolata conţine feniletilamină, o
substanţă care creşte în mod natural în organismul persoanelor îndrăgostite.
Mai conţine, de asemenea, teobromină (un stimulent cerebral), tiramină şi
triptofan, care au proprietăţi antidepresive. Consumatoarea de ciocolată,
adesea grăsuţă, mănâncă exagerat acest aliment, care o consolează în faţa
impresiei că „nimeni nu o place“. Când încearcă să renunţe la alimentul favorit
se simte bolnavă, morocănoasă şi plină de resentimente, simptome care dispar
dacă îşi administrează câteva tablete de ciocolată;
- gustările
sărate (cipsuri, sărăţele, covrigi, floricele de porumb etc.) fac 8%
dependenţi printre femei şi 3% dependenţi printre bărbaţi.
S-a
descoperit, în ultimul deceniu, că în grâu există unii compuşi (exorfine) care
pot acţiona ca o doză slabă de morfină şi care pot provoca o stare uşoară de
euforie;
- pâinea
şi pastele realizează dependenţe la 3% dintre femei şi 2% dintre
bărbaţi, deoarece, provenind din cereale, conţin sus-amintitele exorfine.
Există persoane care au o poftă exagerată pentru pâinea caldă sau pentru
anumite tipuri de paste;
- pizza
determină dependenţă mai mult la bărbaţi (14%) decât la femei (7%). Aceasta se
datorează şi unor substanţe chimice, generatoare de o stare de bine, conţinute
în brânză şi mezeluri;
- carnea
(friptă sau afumată) este, de asemenea, prezentă pe lista dependenţelor
alimentare într-un procent de 3% pentru femei şi 5% pentru bărbaţi. Dependenţa
este amplificată de prezenţa sării, a condimentelor şi a glutamatului, care
este un potenţiator de gust;
- îngheţata
determină dependenţă la 6% dintre femei şi numai la 2% dintre bărbaţi. Laptele
din compoziţia îngheţatei conţine exorfine, zahărul oferă energie, iar când se
mai adaugă şi ciocolata ...
De
remarcat faptul că toate tipurile de dependenţă creează reacţii similare la
nivelul creierului. Acest lucru a fost dovedit prin rezonanţă magnetică
funcţională, un test care măsoară activitatea creierului în funcţie de
modificările fluxului sangvin. Astfel s-a demonstrat că la dependenţii de
alimente se activează aceiaşi centri nervoşi ca şi la dependenţii de alcool,
tutun sau droguri.
Se
consideră că fiecare dintre noi avem ocazional poftă de ceva, dar dependenţa
apare când această poftă devine imperioasă, iar neîndeplinirea dorinţei
determină simptomele menţionate mai sus la lipsa ciocolatei.
Surprinzător
este faptul că cercetătorii nu au găsit încă o bază ştiinţifică pentru
explicarea acelor pofte bizare ale femeilor însărcinate.
S-au
încercat şi unele explicaţii ştiinţifice mai simple, şi anume că poftele apar
datorită unor eforturi inconştiente ale creierului de a corecta unele
deficienţe nutriţionale ale organismului. Astfel, pofta pentru friptură ar
putea indica necesitatea de a aduce în organism proteine sau fier, iar pofta de
ciocolată s-ar declanşa datorită nivelurilor joase de magneziu din organism.
Din păcate, există suficiente argumente împotriva acestei teorii, ca, de
exemplu, faptul că în caşcaval există mai multă feniletilamină decât în
ciocolată.
Se pare
că un rol important în dezvoltarea dependenţei alimentare îl joacă şi
publicitatea, reclamele propagând excesiv calităţile unor alimente, cum ar fi
ciocolata, îngheţata, pizza etc. Evident, decizia alegerii unui aliment ne
aparţine, dar, fiind bombardaţi excesiv cu imagini tentante, tindem să devenim
(mai ales copiii) victime ale dependenţelor alimentare.
Doxologia.ro
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 69 - noiembrie 2012
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu