La evenimentul care a avut loc în sala mică a Casei de Cultură au participat Pr. protopop Marcel Dobrea, Natalia Corlean – cea care s-a îngrijit de apariţia acestei cărţi, Ioan Cişmileanu – editorul cărţilor de mărturii despre Părintele Arsenie Boca apărute la Editura Agaton, Prof. Maria Gabor, Bogdan Juncu, Alexandru-Mihail Niţă (Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus). Volumul s-a bucurat de apreciere din partea tuturor invitaţilor, fiecare dintre ei subliniind noutatea şi importanţa acestei cărţi atât pentru credincioşii făgărăşeni, cât şi pentru toţi cei care vor să descopere rodul ostenelilor şi bucuriile minunate pe care personalitatea remarcantă a Părintelui Arsenie le-a lăsat în urma sa.
Cu un pas mai aproape de canonizare
În deschiderea evenimentului, părintele protopop Marcel Dobrea a evocat personalitatea Părintelui Arsenie Boca prin prisma mărturiei unor ierarhi: „stâlpul de foc al neamului românesc” – PS Daniil Partoşanul; „L-am cunoscut pe Părintele Arsenie şi am văzut harul lui Dumnezeu asupra lui” – ÎPS Laurenţiu Streza, dar şi printr-o mărturisire inedită a întâlnirii sale personale cu Părintele Arsenie. Părintele protopop şi-a mărturisit şi convingerea că în curând vom trăi momentul canonizării Părintelui Arsenie, pentru că este tot mai căutat şi tot mai iubit, numărul celor care merg la mormântul său de la Prislop fiind tot mai mare, de la an la an.
Natalia Corlean, prin mâna căreia volumul se prezintă ca un frumos ghid de călăuzire în biografia Părintelui Arsenie şi a lucrării sale, a prezentat structura cărţii, marcând ca firească apariţia acestui volum tocmai la Făgăraş prin prisma faptului că la Mănăstirea Sâmbăta de Sus activitatea Părintelui Arsenie a fost una productivă şi eficace, fiind practic singura perioadă în care Părintele Arsenie s-a bucurat de libertatea propovăduirii. Fiind preoteasă şi acumulând experienţă în arta literei şi a cuvântului duhovnicesc prin calitatea sa de redactor şef al publicaţiei Apostolat în Ţara Făgăraşului şi redactor în cadrul Editurii Agaton – aceastea fiind numai câteva din activităţile domniei sale, Natalia Corlean a reuşit să imprime acestui volum o prestanţă remarcată şi apreciată şi de ceilalţi invitaţi.
Cuvinte de apreciere au fost adresate şi de profesoara Maria Gabor, care ne-a transmis emoţia şi şansa descoperirii pe calea vieţii sale a Părintelui Arsenie, dar şi ajutorul pe care l-a primit de-a lungul timpului prin vizitarea mormântului şi a locurilor pe unde a trecut Părintele. Doamna Gabor a subliniat faptul că Părintele Arsenie Boca merită să fie apreciat şi făcut cunoscut tuturor, iar efortul depus de doamna preoteasă Natalia Corlean este unul de natură să favorizeze şi o viitoare recunoaştere a sfinţeniei părintelui Arsenie Boca de către autorităţile bisericeşti abilitate.
„Cel mai căutat om din ţară”
Fratele Alexandru Mihail Niţă, scriitor, poet, romancier – vieţuitor al Mănăstirii Brâncoveanu, a atras atenţia în mod deosebit asupra activităţii Părintelui Arsenie în ceea ce priveşte arta sa picturală, foarte mulţi din cei prezenţi fiind impresionaţi de arta detaliului prezentată şi adusă în prim-plan din pictura uimitoare şi profetică dezvoltată de Părintele Arsenie. S-a subliniat mai ales faptul că pictura Părintelui nu poate fi înţeleasă fără detaliile deosebit de sugestive prin care omul poate trece dincolo de realitate, spre o trăire profundă şi autentică.
Părintele Răzvan Lucian Petcu, parohul bisericii din Drăgănescu, pictată de Părintele Arsenie Boca, a trimis o scrisoare participanţilor la acest eveniment, momentul citirii ei fiind unul emoţionant, evocândul pe cel care „la ora actuală este cel mai căutat om din ţara noastră”. Părintele Răzvan a transmis şi bucuria sa pentru apariţia aceasta editorială, subliniind că mărturia oamenilor şi a celor ce l-au cunoscut va duce într-un final şi la o recunoaştere a sfinţeniei sale: „putem spune astfel că Părintele Arsenie a trudit şi trudeşte în folosul mântuirii oamenilor atât în trecut, cât şi în prezent. De aceea mulţi credincioşi, folosindu-se de roadele harismatice ale Părintelui Arsenie Boca, îl consideră pe acesta un om sfânt dăruit de Dumnezeu poporului român, un sfânt care pe drept cuvânt s-ar putea numi Sfântul Arsenie Românul”.
O prezenţă reală şi vie
În final, domnul Bogdan Juncu, citat adesea şi în cartea ce a fost prezentată în cadrul acestui eveniment cultural, a fost invitat pentru a fi o mărturie vie a minunilor Părintelui Arsenie. În cuvântul său, dânsul a evocat o serie de întâmplări şi îndrumări care i-au marcat viaţa pentru totdeauna.
Ca o concluzie a acelei seri minunate, putem spune că suntem datori să mărturisim ce reprezintă Părintele Arsenie pentru noi prin urmarea îndrumărilor sale în vieţile noastre. Această urmare este cea mai bună dovadă pe care o putem aduce despre sfinţenia Părintelui, iar această carte ne este de un real folos în împlinirea ei.
Alexandru Socaciu
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 65 – iunie 2012
Notă:
Volumul se poate comanda şi online de la librăria Editurii Agaton:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu