Este
un alcaloid întâlnit în mod natural în
ceai, seminţe de cola şi cafea.
Toxică în
doze mari, poate provoca palpitaţii,
hipertensiune arterială, vomă, convulsii,
dureri de cap, diaree, urinări
frecvente, deshidratări, insomnie, crampe
stomacale, tremurături ale
mâinilor, spasme musculare; acţionează
ca laxativ, favorizează eliminarea
calciului din organism; creşte
secreţia acidă gastrică,
amplificând simptomele ulcerului peptic; este folosit ca un stimulent uşor în
cantităţi moderate; cafeina poate da
o dependenţă moderată, fapt ce
face ca unele
persoane să aibă dureri de cap
dacă
renunţă la produsele cu cafeină. A
se evita cafeina, chiar şi în
cantităţi mici,
de către femeile însărcinate şi de
către
copii
Dr. Pavel Chirilă,
„Despre alimentaţia modernă”
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 65 – iunie 2012
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu