vineri, 16 octombrie 2009

Principiile unei alimentaţii sănătoase (5)

Reluăm serialul despre principiile pe care se bazează o alimentaţie sănătoasă vorbind despre postul fără discernământ, dar şi despre încălcarea rânduielii de post pe care o are creştinul. Iată ce ne spune domnul Prof. Dr. Pavel Chirilă:

Postul exagerat, fără discernământ
Am întâlnit frecvent această greşeală, atât în lumea oamenilor credincioşi, cât şi la cei indiferenţi religios.
M-a consultat în urmă cu mai mulţi ani un elev seminarist, care auzise că sfinţii părinţi şi călugării buni mănâncă fără ulei. El mi-a cerut să-i fac o listă cu toate alimentele care conţin lipide, pentru a le exclude. A fost dezamăgit când i-am spus că toate alimentele naturale conţin şi lipide.
Relativ frecvent întâlnesc bolnavi care ţin un post prelungit cu apă distilată. Fiind o soluţie hipotonă, există riscul ca apa să părăsească spaţiul intracelular şi să invadeze spaţiul extracelular – adică să expună bolnavul la un risc major de edem pulmonar acut.

Lipsa convingerilor legate de postul alimentar
Toate religiile din lume recomandă postul alimentar.
Subnutriţia la postitori este mult mai rară decât obezitatea la gurmanzi.
Ortodoxia recomandă postul alimentar, dar nu fără dimensiunea lui duhovnicească (milostenie, înfrânare „preacuprinzătoare”, curăţirea gândurilor etc.).
Postul urmează calendarul marilor sărbători şi al celor două zile săptămânale; acest ritm ajută la eliminările deşeurilor metabolice.
Postitorii consecvenţi nu fac cancer, nici unele boli metabolice (diabet, gută, obezitate).

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 33 - octombrie 2009

Niciun comentariu: