joi, 10 octombrie 2013

Copii fericiţi în „Ţara minunată”37 de copii s-au întors vineri, 23 august, din Tabăra de vară „Ţara minunată”. Această a doua ediţie, organizată de Protopopiatul ortodox Făgăraş II, i-a ţinut pe participanţi departe de telefoane, televizoare, calculatoare şi de aglomeraţia oraşelor. Timp de cinci zile, ne-am bucurat împreună de comuniune şi prietenie, participând la jocuri şi diverse ateliere de creaţie, făcând sport, cântând sau pur şi simplu povestind .


Într-un cadru de poveste, cu dealuri pline de flori şi plante de leac, departe de poluarea şi agitaţia urbană, copiii au avut parte de workshop-uri pe tematici din cele mai diverse. Cele cinci zile, marcate de rugăciuni la care copiii au fost implicaţi activ, au fost bogate în ateliere de creaţie (pictură pe ghips, colaje cu burete, felicitări, pictură pe sticlă, atelier foto etc.) dar şi de lecţii interactive. Seminarul „Ţara bunicilor”, realizat de Ioana Haşu – jurnalist şi cercetător CNSAS –, le-a prezentat copiilor istoria recentă (instaurarea comunismului şi rezistenţa împotriva regimului), implicându-i activ prin metode adaptate vârstei şi jocuri. Această incursiune într-un trecut cu care copiii nu se întâlnesc în lecţiile de istorie de la şcoală, dar face parte din viaţa părinţilor şi bunicilor lor, i-a ajutat să înţeleagă prezentul şi să preţuiască valoarea libertăţii.
În cadrul activităţilor organizate de o echipă a Organizaţiei „Let’s do it, Romania!”,  copiii au învăţat să se bucure de natură fără să o distrugă şi să fie chibzuiţi în folosirea resurselor naturale primite de la Dumnezeu. Jocurile, concursurile şi „vânătoarea de comori“ au fost modalităţi active şi distractive folosite în învăţare.
Steagul taberei "Ţara minunată" 2013
Tot din seria atelierelor interactive, educative şi creative au făcut parte şi atelierul foto, atelierul de gătit şi cursul „Fii pe fază!” (acordarea primului ajutor), dar şi o prezentare istorico-geografică a zonei – „Unde suntem?”. Iar pentru dezvoltarea creativităţii şi a abilităţii de a lucra în echipă, copiii au fost încurajaţi să compună versurile unui imn al taberei şi să realizeze un steag al Ţării Minunate.
Responsabilitatea pentru cei din jur şi generozitatea unor oameni calzi au făcut posibilă împlinirea visului unor copii care nu au ieşit niciodată din satul lor. O treime dintre copiii participanţi au avut biletul pentru Ţara Minunată plătit de binefăcători din umbră, care au dorit să le facă o bucurie fără să îşi dezvăluie identitatea.
Găzduirea Taberei „Ţara minunată” a fost asigurată de Centrul de Tineret din Seliştat, iar activităţile au fost oferite de voluntari, care au ales să dăruiască din timpul şi dragostea lor pentru cei mici. În echipa de anul acesta i-am avut pe: pr. protopop Ion Tărcuţă, pr. Marius Demeter, diac. Claudiu Păun, pr. Florin Donose, pr. Ionuţ şi Alina Paroş, Ioana Haşu, înv. Elena Ferendino, asist. med. Dana Lupea şi prietenii de la organizaţia „Let’s do it, Romania!”: Iulia Vilău, Ioana Daia şi Bogdan Muşat.
Natalia Corlean
 Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 75, septembrie-octombrie 2013

 
Când am aflat că vom petrece o săptămână fără televizor, calculator şi semnal la telefon, am fost uşor speriaţi. Dezamăgirea a fost uitată repede, când am găsit o minge şi un fileu de volei.
 
Să te pansezi când eşti sănătos, e foarte distractiv! Cursul de "prim ajutor" a lăsat în urmă mulţi "răniţi" bucuroşi.

Reciclarea e un subiect despre care mai avem de învăţat cu toţii. Când o facem prin joc şi suntem premiaţi pentru asta, e şi mai interesant. Mulţumim noilor noştri prieteni, Let's do it Romania!
 
Pizza de casă, coaptă pe vatră - o experienţă amuzantă şi mai ales gustoasă!


În Ţara Minunată am descoperit că toţi suntem artişti: colaje, decupaje, picturi pe sticlă şi ghips - amintiri care ne vor aduce aminte de bucuria acestor zile!
Din Ţara Minunată, am intrat în Ţara Bunicilor - ateliere despre viaţa bunicilor şi părinţilor noştri în comunism. Prin joc, poveşti şi experimente, am aflat despre instaurarea unui regim criminal, despre persecuţiile şi teroarea aşa-numitei Epoci de Aur, dar mai ales despre rezistenţa împotriva comunismului.Ne-am amenajat propria capelă şi am început fiecare zi cerând binecuvântarea lui Dumnezeu. Seara, am mulţumit împreună pentru fiecare bucurie şi experienţă din Ţara Minunată. La finalul taberei, ne-am împărtăşit, pentru ca bucuria acestei săptămâni să fie deplină

Echipa de voluntari:

  • -          Pr. protopop Ion Tărcuţă
  • -          Pr. Marius Demeter
  • -          Diac. Claudiu Păun
  • -          Pr. Florin Donose
  • -          Pr. Ionuţ şi Alina Paroş
  • -          Ioana Haşu
  • -          Înv. Elena Ferendino
  • -          Asist. med. Dana Lupea
  • -         Let’s do it, Romania!: Iulia Vilău, Ioana Daia, Bogdan Muşat
  • -          Natalia Corlean

Niciun comentariu: