În ultima vreme, nutriţioniştii acordă foarte
multă atenţie pâinii integrale şi produselor făinoase, în special, acestea
reprezentând o cantitate considerabilă în alimentaţia omului de rând.
În afară de faptul că trebuie tras un semnal
de alarmă în privinţa cantităţilor de produse făinoase consumate, va trebui ca
fiecare consumator să îşi îndrepte atenţia spre o alimentaţie sănătoasă.
Pâinea integrală este mai bogată în fibre,
minerale, vitamine, glucide, aminoacizi şi lipide, făina din care este produsă
fiind obţinută în urma măcinării întregului bob de grâu. În raport cu pâinea
albă, pâinea integrala este recomandată mai ales persoanelor cu probleme în
tranzitul intestinal, fiind cunoscut efectul benefic al boabelor de grâu.
De altfel, înainte să alegeţi pâinea albă
pentru consum, trebuie să luaţi în calcul consecinţele acestei alegeri, unele
cu efect imediat (asupra tranzitului intestinal), altele cu efect de lungă
durată (cele mai evidente fiind îngrăşarea şi afectarea organelor interne).
Pâinea albă, comparativ cu cea integrală, este
mult mai săracă în nutrienţi, partea albă a bobului de grâu conţinând doar
jumătate dintre vitamine, minerale şi fibre, iar absenţa fibrelor celulozice
contribuie la creşterea colesterolului. Studiile au dovedit că pâinea din făină
albă asigură doar 15% din necesarul zilnic de vitamina B1, în timp ce pâinea
din făină integrală asigură 40 de procente şi ajută la acumularea necesarului
de fibre, precum şi la prevenirea constipaţiei şi a patologiei cariilor.
Naturalia.ro
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 75, septembrie-octombrie 2013
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu