luni, 16 martie 2015

De ce să-ţi laşi copilul să se joace cu mâncarea



„Lasă joaca şi termină ce ai în farfurie!” În loc să îţi cerţi copilul la masă, află de ce este constructiv pentru el să se joace cu mâncarea.

Din dorinţa de a-şi vedea copiii bine hrăniţi, adesea părinţii se concentrează doar pe acţiunea de a mânca, fără a lua în considerare şi experienţa în sine. Însă, atât gătitul cât şi mâncatul în sine pot fi nişte momente frumoase, amuzante şi chiar importante pentru dezvoltarea copilului.
 Gândeşte-te doar la următorul avantaj al micuţului, atunci când îl laşi să se joace cu mâncarea: în loc să înfulece masa pe nesăturate, joaca îţi ajută puiul să mănânce mai încet şi, astfel, să digere mâncarea mai bine.
 Iată mai departe şi alte motive pentru care să îţi laşi copilul să se joace cu mâncarea:
Gătitul trezeşte simţurile
 În momentul în care gătim, ne sunt ascuţite cam toate simţurile: atinsul, văzul, mirosul şi gustul. Iar gătitul este o metodă excelentă de a petrece timp alături de copilul tău!
 Dacă faci o plăcintă, invită-ţi micuţul să se joace cu aluatul, să facă forme şi să îl întindă, să simtă textura. Sau, dacă tai nişte legume, poţi să îi dai nişte fâşii de ardei gras, pe care să le aşeze în diferite forme.
 Dă-i să guste şi să miroasă diverse condimente. Ba chiar întreabă-ţi micuţul ce crede că ar mai merge adăugat în mâncare. Poţi să faci şi un joc din asta: leagă-l la ochi şi roagă-l să ghicească ce i-ai dat să guste sau ce a mirosit.
 
Pofta vine gătind
 Dacă puiul tău contribuie la gătit sau la aranjamentul mâncării în farfurie, va fi mai dispus să îşi mănânce „operele”, pentru că este ceva la care el însuşi a muncit.

Foloseşte-te de textură şi culoare
 Ce gust are culoarea roşie? Dar verde? Cum este diferit un piure de o supă sau de o friptură? Toate aceste întrebări sunt normale pentru un copil şi, cum altfel să afle, dacă nu prin joc? Lasă-l să facă o figură zâmbitoare cu nişte măsline şi o felie de roşie. La un moment dat, tot îşi va mânca ce are în farfurie, dar mai întâi va experimenta.

Joacă lungeşte timpul petrecut la masă
 Cum spuneam şi mai sus, când îţi laşi copilul să se joace cu mâncarea, de fapt, îl ajuţi să nu se grăbească la masă.
 De aceea, este bine să vorbiţi la masă, să spuneţi glume, să fredonaţi o melodie. Transformă experienţa mesei într-un spaţiu vesel şi destins.
 Tu îţi laşi copilul să se joace cu mâncarea?
Oana Anghel, ItsyBitsy.ro

Niciun comentariu: