miercuri, 10 decembrie 2008

Lumina din peşteră


- adevărata bucurie a Crăciunului -

V-aţi întrebat vreodată cât de discret este Dumnezeu cu noi? Câtă libertate ne oferă încercând să nu ne deranjeze, să nu intre cu bocancul în viaţa noastră? Da. Dumnezeu este un gentleman. Este un „finuţ”. Nu vrea să ne bruscheze forţându-ne să alegem ceea ce noi nu vrem.
Uitaţi-vă în jurul vostru şi o să vedeţi că oferta de piaţă pe care viaţa v-o pune înainte este una foarte variată. Mai ales acum de sărbători, când toţi încearcă să-şi vândă produsul, asaltându-ne într-un mod insistent, uneori chiar brutal.
În această economie de piaţă a sărbătorilor tarabele sunt pline de oferte generoase. Toţi comercianţii încearcă să ne facă să credem că ei, doar ei pot să ne ofere acum „licoarea” bucuriei şi a fericirii. În această mare piaţă a sărbătorilor, la o tarabă modestă, Dumnezeu îşi aşteaptă clienţii pentru a le oferi gratuit singurul dar pe care l-a pregătit acum pentru noi toţi cei care vrem să-L primim. Adevărata bucurie a Crăciunului.
Dar El este discret. Nu strigă şi nu face zgomot ca şi ceilalţi comercianţi. El, Care este Liniştea şi Pacea desăvârşită nu poate împrăştia în jurul lui decât linişte şi pace. Dacă ar striga în gura mare „veniţi să luaţi pace!” atunci ar alunga liniştea din jurul Său. Iar El nu vrea asta. Nu vrea să ne deranjeze. Nu vrea să fie ca şi ceilalţi comercianţi. Produsul Lui este gratis, de aceea nu are nevoie să-l vândă. El se dă în dar. Iar darul îl primesc doar cei care vor.
Cu mulţi ani în urmă venise în lume tot discret, încercând să nu atragă atenţia nimănui. Îşi alesese o familie modestă în locul uneia împărăteşti, o peşteră în locul unui palat, o iesle în locul unui pătuţ pufos. Venirea Sa în lume nu a violentat viaţa nimănui. El, Stăpânul şi Domnul universului, se făcuse mic pentru noi şi coborâse în mijlocul nostru fără ca noi să ştim cine este. L-a cunoscut natura cea creată de El, care acum L-a primit în sânul ei. Peştera cea întunecoasă, animalele, stelele, cerul şi îngerii. Şi toate au început să cânte împreună cu îngerii: ”Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire”. Iar în clipa aceea peştera din Betleem s-a umplut de lumină. Întunericul s-a destrămat şi a lăsat locul luminii cunoştinţei. Da. Dumnezeu Şi-a trimis Fiul în lume ca El să lumineze lumea. Şi de atunci, în fiecare an, de Crăciun, această lumină din peştera Betleemului aduce bucurie ochilor celor care în decursul unui an întreg se zbat în întunericul ispitelor lumeşti.
Aceasta împarte Dumnezeu astăzi în dar de la taraba Sa. Lumina bucuriei de la Betleem. Rămâne doar să te hotărăşti dacă în ziua Naşterii Sale vrei să primeşti şi tu acest dar de la Dumnezeu. Unde se împarte? În orice sfântă biserică, devenită în ziua de Crăciun o mică peşteră din Betleem.
Pr. Iosif Ciolan
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 23 - decembrie

Niciun comentariu: