miercuri, 10 decembrie 2008

Cum să ne manifestăm iubirea faţă de ea / respectul faţă de el?


Respectul pentru bărbat este la fel de important ca dragostea pentru femeie – vă spuneam în numărul trecut, prezentându-vă un rezumat al analizei doctorului şi consilierului Emerson Eggerichs. Bărbatul şi femeia au fost creaţi de către Dumnezeu diferiţi, tocmai pentru ca împreună să formeze un întreg. Fiecare persoană este unică şi nu poate fi încastrată în nişte tipare, însă există un tipic masculin şi unul feminin, care se aplică majorităţii persoanelor. Înţelegându-le putem evita multe conflicte inexplicabile altfel. Iată de ce continuăm să vă prezentăm sfaturile concrete ale aceluiaşi autor, doctor în asistenţa copilului şi familiei, care ne ajută să depăşim barierele „codurilor” diferite în care se exprimă, gândesc şi trăiesc cei doi parteneri şi ne ajută să ieşim în întimpinarea nevoilor celuilalt, de cele mai multe ori diferite de ale noastre. Dacă punem în aplicare aceste sfaturi, vom ieşi din Ciclul nebuniei de care vorbeam data trecută şi vom intra într-un Ciclu al revigorării.

Cum să-i arătaţi soţiei că o iubiţi?
APROPIERE – ea îşi doreşte să vă simtă aproape, pentru că femeia are nevoie de o relaţie în care să staţi faţă în faţă, privindu-vă în ochi, aceasta reprezentând pentru ea o comunicare autentică, „de la inimă la inimă”, de care are nevoie ca de aer. Ce puteţi face pentru ca ea să vă simtă aproape? Să o ţineţi de mână, să o îmbrăţişaţi, să o priviţi în ochi, să vă faceţi timp doar pentru ea, să îi daţi de înţeles că vă face plăcere să discutaţi cu ea şi să aflaţi ce gândeşte, să îi propuneţi lucruri neaşteptate, „surprize” (o plimbare într-un loc care vă este drag, puneţi mâncarea la pachet şi mâncaţi la iarbă verde, opriţi maşina într-un loc înalt şi admiraţi împreună peisajul etc.)

DESCHIDERE – ea îşi doreşte să vă deschideţi inima în faţa ei. Femeia este o fire expresiv-receptivă şi îşi doreşte să discute despre ceea ce se întâmplă. Bărbatul însă se situează la polul opus şi de aceea se închide de multe ori în el. Intuiţia feminină îi spune soţiei că ceva nu este în regulă, iar faptul că soţul neagă acest lucru îi calcă în picioare nevoia ei de dragoste, care se traduce prin apropierea deschisă şi sinceră faţă de omul iubit. Când va simţi că sunteţi deschis faţă de ea? Atunci când îi împărtăşiţi sentimentele, îi povestiţi cum a decurs ziua şi cu ce probleme v-aţi confruntat, când îi daţi toată atenţia (nu mormăiţi nişte răspunsuri în timp ce vă uitaţi la televizor, citiţi ziarul sau lucraţi la calculator), când vă rugaţi împreună.
ÎNŢELEGERE – nu încercaţi să îi „rezolvaţi” problema, ci doar ascultaţi-o. Mintea bărbatului este raţională, de aceea are impresia că îşi ajută semenii dacă le rezolvă problemele. O femeie însă de cele mai multe ori nu caută o rezolvare a problemelor, ci înţelegere şi ascultare. Ascultaţi-o deci cu atenţie, încercând să înţelegeţi ce simte, nu căutaţi să îi „rezolvaţi problema” decât dacă ea vă cere acest lucru.

ATITUDINE ÎMPĂCIUITOARE – structura unui bărbat îl face pe acesta să îi fie foarte greu să spună: „Îmi pare rău, am greşit.”, pentru că, pe lângă un sâmbure de mândrie pe care îl are, se teme că şi-ar putea pierde respectul. Pentru femeie însă acest lucru este o dovadă de dragoste. Dacă reuşiţi să vă exprimaţi sincer şi smerit regretul, soţia se va înmuia, oricât de supărată ar fi.
FIDELITATEA – ea are nevoie să ştie că îi sunteţi devotat. Femeia este fidelă şi devotată prin natura ei, însă uneori se întreabă dacă are parte de acelaşi lucru şi din partea dumneavoastră, mai ales când vă uitaţi la o femeie frumoasă. Ea are nevoie de asigurări în această privinţă, nu de glume şi de tachinări.

APRECIEREA – ea îşi doreşte să o respectaţi şi să o preţuiţi. Cum o puteţi face să se simtă preţuită? Apreciaţi-o adesea şi încurajaţi-o, vorbiţi apreciativ la adresa ei şi de faţă cu alţii, fiţi mereu politicos (deschideţi-i uşa când vrea să intre sau să iasă, ţineţi-i haina când se îmbracă etc.)

Cum să îi arătaţi soţului că îl respectaţi?
CUCERIREA – apreciaţi dorinţa lui de a munci şi de a reuşi. Bărbatul are o dorinţă înnăscută de a da piept cu lumea înconjurătoare şi a o „cuceri”, adică de a se afirma prin munca sa şi de a reuşi. Dacă înţelegeţi cât de important este acest lucru pentru el, faceţi un pas mare spre împlinirea nevoii sale de respect şi apreciere.

IERARHIA – o altă dorinţă caracteristică bărbatului este aceea de a proteja şi de a purta de grijă familiei sale. Apreciaţi în faţa lui acest lucru şi înţelegeţi că este şi un fel de a-şi manifesta dragostea.

AUTORITATEA – apreciaţi dorinţa lui de a conduce, lăudaţi-l pentru deciziile care se dovedesc corecte şi arătaţi-vă blândă şi iertătoare atunci când ia o decizie greşită. Atunci când nu sunteţi de acord cu el expuneţi-i în mod raţional şi calm motivele, fără a-l ataca. Contraziceţi-l numai între patru ochi şi respectaţi-i întotdeauna autoritatea în prezenţa copiilor.

GÂNDIREA RAŢIONALĂ – apreciaţi dorinţa lui de a analiza şi sfătui. Aşa cum femeia are o intuiţie aparte, firea bărbatului este mai mult raţională. Atunci când aveţi nevoie doar să vă asculte, nu să vă rezolve o problemă, spuneţi-i soţului acest lucru, nu aşteptaţi ca el să „îl intuiască”. Realizaţi faptul că tendinţa lui de a rezolva orice problemă decurge din felul lui masculin de a-şi manifesta empatia.

CAMARADERIA – apreciaţi dorinţa această dorinţă a lui. Dacă femeile îşi împărtăşesc experienţele stând de vorbă despre ele, bărbaţii îşi comunică starea de spirit prin desfăşurarea împreună a unor activităţi. De aceea nu vă miraţi dacă soţul vă cere să staţi cu el, fără a vorbi despre ceva anume. Răspundeţi invitaţiei lui de a participa împreună la diverse activităţi recreative sau de a-l însoţi, ca spectatoare (nu trebuie să faceţi acest lucru de fiecare dată, este suficient din când în când pentru a-l asigura că sunteţi şi o bună camaradă).

APROPIEREA INTIMĂ – respectaţi această nevoie, care la bărbat se manifestă altfel, el fiind stimulat în principal pe cale vizuală, iar privarea de apropierea intimă îi induce o stare de tensiune şi frustrare. Însuşi Dumnezeu le spune celor căsătoriţi, prin glasul Sfântului Ap. Pavel: „Să nu vă lipsiţi unul de altul, decât cu bună învoială pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul şi cu rugăciunea“ (I Cor. 7,5)
A consemnat Natalia Corlean
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 23 - decembrie

Niciun comentariu: