joi, 28 octombrie 2010

10 porunci pentru soţiile ortodoxe


  • 1. Nu încerca să fii un dascăl pentru soţul tău. Cea mai bună cale de a-l schimba este să îl iubeşti ca pe tine însăţi şi să îl respecţi.
  • 2. Căsnicia este o aventură constantă dar minunată, care ne ajută să ne descoperim adevăratul eu, lumea sufletului partenerului nostru, şi să îl cunoaştem pe Dumnezeu în biserica căminului nostru.
  • 3. Acceptă-ţi soţul aşa cum este el, cu slăbiciunile şi particularităţile lui, şi nu aşa cum ai vrea tu să fie. Familia este un teren în care ne antrenăm sufletele şi un pridvor de intrare în Rai.
  • 4. Încearcă să îţi înţelegi soţul. Nu uita că bărbatul gândeşte cu o logică pură, în timp ce femeia gândeşte cu sentimental, cu inima.
  • 5. Nu încerca să îţi impui punctul de vedere şi să îţi corectezi soţul. Luptă-te mai bine să te corectezi pe tine însăţi. „Dragostea trăieşte prin armonizarea contrariilor şi prin iertare.” Nu te enerva.
  • 6. Cu credinţă, răbdare şi dragoste, toate greutăţile vieţii sunt biruite.
  • 7. Cel mai mare duşman al vieţii de familie este egocentrismul. Nu te va salva atacul asupra soţului, ci mai degrabă atacul asupra propriului egocentrism.
  • 8. Cel mai bun exemplu pentru copii este ca tatăl să o iubească pe mama, mama pe tata, iar copiii să îi vadă pe amândoi rugându-se şi mergând la biserică.
  • 9. Secretul păcii din familie este să fii capabil să ierţi, să iubeşti şi să respecţi.
  • 10. Căsătoria este „o mare Taină”, care începe în Biserică şi se reînnoieşte prin Spovedanie, prin Sfânta Liturghie şi toate celelalte Taine ale Bisericii Ortodoxe şi ale credinţei trăitoare.
Pr. Michael, Practical guide to Orthodoxy and Orthopraxia
Trad. de Natalia Corlean

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 45 - octombrie 2010

3 comentarii:

Anonim spunea...

Asteptam cu nerabdare si cu mult interes si un articol despre: „10 porunci pentru sotii ortodocsi”, care se pare ca in marea lor majoritate au uitat care le sunt indatoririle in familie. Daca femeia trebuie sa asculte de barbat, atunci este foarte important sa asculte de un om cu frica lui Dumnezeu si care-I indeplineste poruncile, pentru ca altfel, ce consecinte ar avea acea asculare fata de un barbat care traieste departe de biserica si de Dumnezeu?
Va multumesc!

Natalia spunea...

Articolul împreună cu care au apărut poruncile pentru soţii vorbeşte despre ce se cere de la soţul ortodox, tocmai pentru că am anticipat nemulţumirea doamnelor... :)
Îl găsiţi aici:
http://apostolatintarafagarasului.blogspot.com/2010/10/anunt-angajare-se-cauta-barbat.html
Deşi, până la urmă, de schimbat ne putem schimba doar pe noi înşine. Iar schimbarea celuilalt poate veni eventual în urma schimbării comportamentului nostru, nicidecum a voii noastre de a-l schimba...

Anonim spunea...

„Anunţ angajare: Se caută bărbat dreptslăvitor creştin” nu mi se pare cel mai inspirat titlu. Barbatul nu este invitat sa se angajeze, pentru ca familia nu este un alt serviciu, ci este invitat sa iubeasca. Este un titlu cu asperitatile netezite, pentru a nu deranja orgolii.
Asa este, ne putem schimba doar pe noi insine, dar ce te faci cand unii nu vor deloc sa se schimbe pentru ca situatia, asa cum este ea, le convine de minune, si li se potriveste manusa. Complicata treaba ...