vineri, 14 mai 2010

Sătenii din Grid au acum un singur preot paroh

Duminica de 25 aprilie va rămâne o zi importantă pentru credincioşii parohiei Grid, din comuna Părău, care l-au primit pentru prima dată în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Scopul vizitei Părintelui mitropolit a fost instalarea noului paroh, întors la Ortodoxie împreună cu credincioşii pe care îi păstorea.


Acum peste 200 de ani, sub presiunea autorităţilor, multe sate din Ţara Făgăraşului şi-au părăsit credinţa strămoşilor lor şi au trecut la greco-catolicism. De-a lungul timpului au fost comunităţi care au conştientizat greşeala şi s-au întors la Ortodoxie de bunăvoie, altele forţate de regimul comunist. Şirul întoarcerilor nu s-a oprit nici astăzi, iar el continuă cu revenirea la Ortodoxie a credincioşilor greco-catolici din Grid împreună cu preotul lor, care au fost primiţi în Parohia ortodoxă a satului. Părintele Ştefan Botoran a devenit acum parohul întregii comunităţi din Grid şi a fost instalat de către ÎPS Laurenţiu Streza în cadrul Vecerniei din seara zilei de duminică, 25 aprilie.
Aşa cum cere tradiţia, Părintele mitropolit a fost întâmpinat cu mare bucurie de săteni de toate vârstele, îmbrăcaţi în frumoasele costume populare specifice Gridului. ÎPS Laurenţiu a săvârşit Vecernia arhiereasca în străvechiul locaş de cult al satului, în mijlocul unui sobor de preoţi în frunte cu Părintele Protopop Ioan Ciocan şi Părintele Ilarion Urs, stareţul Mănăstirii Brâncoveanu.
După Vecernie, ÎPS Laurenţiu le-a prezentat credincioşilor prezenţi pe noul lor slujitor, care a fost primit de comunitate cu multă bucurie şi căldură sufletească. „Evenimentul de astăzi arată că poporul român are nevoie de unitate, aşa cum a avut întotdeauna. La Grid toţi credincioşii s-au unit într-o credinţă, cea ortodoxă, aşa cum este normal. Preotul Ştefan, din neamul maicii Teodora din Voivodeni, a ajuns acolo unde-i era locul, chiar dacă a parcurs un drum mai lung“, a spus Înaltpreasfinţitul.
Ceremonia a fost deosebit de emoţionantă. „Mă bucur că am revenit în sânul Bisericii Ortodoxe, în care m-am născut, şi prin acest eveniment am reparat ruptura pe care cu ani în urmă am făcut-o faţă de cei apropiaţi mie. Voi continua munca pe care părintele Iulian Avram a făcut-o înaintea mea, astfel încât credincioşii să găsească în biserică, în continuare, un sprijin, o alinare şi încrederea de care au nevoie.”, a mărturisit cu emoţie noul paroh.
După terminarea slujbei, toţi sătenii au participat la o agapă frăţeasca în incinta căminului cultural. Rugăm pe Hristos, Domnul nostru, să reverse asupra părintelui Ştefan harul Său sfinţitor şi mântuitor, pentru a-şi împlini cu demnitate misiunea la care a fost chemat!
Diac. Claudiu Păun

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 40 - mai 2010

Niciun comentariu: