luni, 19 aprilie 2010

O punte de prietenie construită între suflete de copii

Se învaţă oare prietenia aşa cum se învaţă tabla înmulţirii sau poeziile, aşa cum îi învăţăm pe copiii noştri să se îmbrace singuri, să facă ordine sau să patineze? Poate cuvântul "învăţa" ne derutează, fiind obişnuiţi să-l folosim pentru lecţii. Poate, de fapt, prietenia este mai mult un pas decât o învăţare, un pas pe care îl facem când suntem mici sau când devenim adulţi, când ne simţim singuri şi ne căutăm prieteni. Auzim adesea părinţi care spun: "Am vrea ca băieţelul nostru să aibă prieteni". Apoi adăugă: "Noi nu avem pentru că… suntem prea ocupaţi!" Şi atunci ne gândim dacă un copil mai poate afla ce este un prieten, deşi părinţii lui nu-i arată.
Şcoala primară este, după grădiniţă, un loc în care începi să-ţi faci prieteni întrucât întâlneşti aceiaşi colegi zilnic. Unii îţi vor deveni prieteni, alţii nu, în funcţie de afinităţi, potriviri, gusturi, plăceri comune. Când o persoană ne devine prieten? Când avem încredere în el, când ţinem la el, când ne leagă diverse lucruri, când ne place ceea ce simţim venind dinspre el. Prietenia este într-adevăr un lucru minunat.

Sub egida ”Împreună dăm o nouă şansă vieţii”, elevii clasei a IV-a de la Şcoala Generală Nr. 7 din Făgăraş au desfăşurat, alături de tinerii cu dizabilităţi de la Societatea de binefacere DIAKONIA - atelierul protejat “Floare de Colţ”, sub îndrumarea doamnei pedagog Camelia Judele, o activitate comună dedicată Zilei Mamei. În echipe mixte, elevii au confecţionat împreună felicitări şi elemente decorative pe care şi le-au oferit într-un schimb partenerial şi au învăţat cântecul: “Iubită mamă”. Tinerii cu dizabilităţi de la centrul „Floare de Colţ” şi-au exprimat, în cadrul acestui atelier de creaţie, sentimentele de frumos pe măsură talentului lor, a dorinţelor şi lumii lor lăuntrice.


Elevii aflaţi în parteneriat au schimbat cu emoţie între ei micile creaţii artistice. În continuare, elevii din clasa a IV-a au dedicat prietenilor lor mai mari un mini-concert alcătuit din cântece de primăvară, iar la final le-au prezentat acestora şcoala unde învaţă zi de zi.

An de an, proiectele de voluntariat „Copil ca tine sunt şi eu”, desfăşurate în parteneriat cu DIAKONIA, ne oferă ocazia de a învăţa să ajutăm tineri aflaţi în dificultate şi să dăruim, să fim mai buni. Din fiecare vizită efectuată/primită, am învăţat ce înseamnă generozitatea, responsabilitatea, implicarea, respectul, dăruirea, bucuria de a face bine, prietenia.
Înv. Simona URSU

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 39 - aprilie 2010

Niciun comentariu: