joi, 19 noiembrie 2009

Sfântul Nicolae, prietenul copiilor

(clic pentru o rezolutie buna de tipar)

Sfântul Nicolae, prietenul copiilorLa începutul lunii decembrie îl sărbătorim pe Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni. De mic, Sfântul Nicoale s-a adâncit în rugăciune, post şi învăţături sfinte, fiind îndrumat pe calea credinţei de părinţii lui. O rudă apropiată, care era episcop, văzând dragostea lui Nicolae faţă de Dumnezeu, l-a luat alături de el şi, la vremea potrivită, l-a sfinţit preot. După un timp, el a fost ales arhiepiscop al cetăţii Mira Lichiei. Sfântul Nicolae s-a străduit mult să placă lui Dumnezeu prin viaţa sa duhovnicească, fapt pentru care Dumnezeu i-a dat darul de a face minuni.
Din faptele şi minunile sale, vedem că Sfântul Nicolae este plin de blândeţe, bunătate, milostenie şi dragoste, în special faţă de cei nevoiaşi. Toată averea moştenită de la părinţi a împărţit-o săracilor. De asemenea, Sfântul Nicolae obişnuia să-i ajute pe oamenii săraci fără ca aceştia să ştie cine i-a ajutat. Dacă era descoperit de cineva, Sfântul Nicolae se ruga de acesta să nu spună cuiva, ci mai degrabă să mulţumească lui Dumnezeu.
„Moş Nicolae”, despre care se vorbeşte astăzi, este de fapt Sfântul Nicolae, în amintirea căruia creştinii fac daruri de ziua lui. Sfântul Nicolae este prietenul copiilor şi al săracilor, pe care îi iubeşte mult. Pentru a-l ajuta pe Sfântul, fiţi şi voi ajutoarele lui. Ajutaţi pe cineva care are nevoie, un coleg de clasă sau un vecin bătrân, faceţi mici cadouri pentru cei apropiaţi, ca să le faceţi o bucurie. De câte ori faceţi o faptă bună gândiţi-vă la Sfântul Nicolae şi rugaţi-vă lui: „Sfinte Părinte Nicolae, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!” Astfel Sfântul Nicolae va avea mereu grijă de voi, ca un prieten bun.


Activităţi practice:

1. Căutaţi în calendar ziua în care îl pomenim pe Sfântul Nicolae. În spaţiul de mai jos, scrieţi cum este numit acolo Sfântul.
______________________________________________________________________
2. Cea mai mare cinste pe care o putem aduce sfinţilor este aceea de a le urma faptele şi credinţa. Colorând icoana Sfântului Nicolae, încercaţi să vă gândiţi la cineva pe care să-l ajutaţi fără ca acesta să ştie cine l-a ajutat. Dacă află, procedaţi ca Sfântul Nicolae: rugaţi-l să nu spună altora şi îndemnaţi-l să-i mulţumească lui Dumnezeu.
3. Împreună cu părinţii voştri, duceţi la biserică daruri în cinstea Sfântului Nicolae pe care, apoi, le puteţi împărţi săracilor: pâine, grâu, vin şi ulei, la Vecernia din ajun; colivă, cozonac sau fructe, la Sfânta Liturghie.


Colţul părinţilor
  • Anul acesta sărbătoarea Sfântului Nicolae cade duminica. Pregătiţi-vă pentru ea întreaga săptămână, creând în căminul dumneavoastră o atmosferă specială. Împodobiţi casa împreună cu copiii. Aşezaţi icoana cu Sfântul Nicolae într-un loc special, cu o candelă.
  • Încurajaţi copiii să creeze mici cadouri făcute de ei pentru ceilalţi membri ai familiei.
  • Citiţi viaţa Sfântului şi lecturaţi în fiecare seară din cartea „Noi minuni ale Sfântului Nicolae”, apărută la editura Sophia.
  • Puneţi accentul pe bunătatea şi generozitatea Sfântului şi încurajaţi copiii ca în această săptămână să facă fapte de milostenie: să ajute un vecin, un coleg, bunicii etc, animaţi de ideea că sunt ajutoarele Sfântului Nicolae.
  • Pregătiţi împreună cu copiii turtă dulce tăiată în diverse forme (brăduţi, steluţe), dar şi sub formă de „Moş Nicolae”, pentru a le dărui altora, urmând exemplul de generozitate a Sfântului.
  • În seara de ajun participaţi la Vecernie, după care ar fi frumos să vă spovediţi cu toţii. Luaţi o cină specială, în familie. Povestiţi cu copiii despre viaţa Sfântului şi rememoraţi din minunile săvârşite.
  • În ziua praznicului participaţi la Sf. Liturghie. Cea mai mare bucurie pe care i-o puteţi face Sfântului Nicolae de ziua lui este să primiţi toţi, copii şi părinţi, Sf. Împărtăşanie, pentru a fi una în Hristos.
Pagină realizată de Pr. Ion Tărcuţă şi Natalia Corlean

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 34 - noiembrie 2009

6 comentarii:

ovidiu spunea...

am vectorizat aceasta imagine
se gaseste de download-at gratuit pe openclipart
http://www.openclipart.org/detail/93889
deoarece aceasta imagine exista deja in domeniul public

Natalia spunea...

Şi care este diferenţa între a o descărca de aici sau de pe openclipart?
Sau ce vă împiedică să menţionaţi sursa? (imaginea este dobândită cu acord, iar în forma aceasta cu înscrisul în română există doar pe site-ul nostru)

ovidiu spunea...

voi mentiona cu placere.
am gasit cu adevarat aceasta imagine in mai multe locuri. e adevarat ca cu text doar aici.
dupa cum am zis este de mult timp in "public domain" si nu imi atribui nici un alt merit decat ca am vectorizat-o. avantajul folosirii de pe openclipart este ca oricine o poate mari la orice dimensiune, fara pierderi de calitate. chiar sunt deschis pt o colaborare, sa vectorizez pe gratis si altele si sa le dau publicului tot pe gratis.
in plus nu uitati ca primul lucru dupa ce am upload-at-o pe openclipart a fost sa va scriu aici.

Natalia spunea...

Mulţumesc pentru explicaţii, nu înţelegeam mecanismul :). (şi încă nu m-am prins cum se descarcă imaginea, dar mai încerc :) )

Dacă consideraţi de folos, puteţi vectoriza şi alte planşe, însă cu menţionarea sursei, pentru ca cei care o folosesc să aibă acces şi la text.

ovidiu spunea...

Fisierul .svg se vede direct in browserul Firefox si altele care au plugin de SVG (Scalable Vector Graphics)
Poate fi folosita direct in InkScape, CorelDraw sau alt soft de editare grafica vectoriala. In internet explorer, se da click dreapta, Save Target As, dar se pare ca in IE8 acest tip de fisier .SVG este blocat de catre setarile de securitate. Cel mai bine de folosit Firefox sau Opera.

Natalia spunea...

eu folosesc firefox, dar nu mă lasă nimic cu click dreapta. În schimb am văzut că pot să dau direct print, de la file.
mulţumesc încă o dată de explicaţii! :)