joi, 20 septembrie 2007

Biserica “Sfinţii Trei Ierarhi” din Făgăraş

„Biserica din Combinat“, aşa cum este cunoscută de către făgărăşeni, nu are o istorie prea lungă. Ea a fost întemeiată doar în anul 1990, ca o necesitate spirituală pentru un cartier care, deşi destul de mare, nu a avut niciodată biserică. Deşi întemeiat abia în 1990, lăcaşul de cult şi-a început existenţa cu multă vreme înainte, în sufletul credincioşilor din acest cartier, care trebuiau să străbată kilometri pentru a ajunge la bisericile din împrejurimi. Biserica aceasta a existat mai întâi în sufletele lor.


Binecuvântare pentru localnici
Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ a apărut ca o necesitate într-un cartier care n-a avut niciodată un lăcaş de cult, ştiută fiind situaţia de dinainte de anul 1989, când era foarte greu să obţii aprobarea pentru construirea unei biserici. Credincioşii mai râvnitori din această margine a Făgăraşului parcurgeau distanţe de 3-4 kilometri pentru a se putea bucura de participarea la slujbă la una dintre bisericile din oraş.
După revoluţie, în anul 1990, s-a înfiinţat Parohia Ortodoxă Făgăraş-Combinat. Aici a fost numit părintele Vasile Onciu, venit după 32 de ani de slujire în parohia Rucăr, din acelaşi protopopiat Făgăraş. Parohia nou înfiinţată nu avea nimic din cele unei parohii: nici biserică, nici cărţi de cult, nici veşminte sau mobilier. Părintele Vasile, cunoscut ca un bun gospodar, a căutat şi a găsit un spaţiu pentru biserică şi cu ajutorul unor oameni bine intenţionaţi din parohie au amenajat o baracă pentru a servi ca lăcaş de cult până la ridicarea bisericii.

Opt ani au slujit în baracă
Această biserică-baracă a fost binecuvântată de părintele protopop Romul Zaharia împreună cu un sobor de slujitori ai altarului şi s-a slujit în ea până în anul 1998. Prin bunăvoinţa mai multor preoţi, lăcaşul a fost dotat cu cele necesare pentru slujire.
Încă din anul 1992 s-au făcut demersurile necesare construirii unei biserici. S-a primit un teren de la Primăria Făgăraş, iar la 13 martie 1994, Înalt Prea Sfinţitul Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului de atunci, împreună cu un sobor de preoţi, a pus piatra de temelie pentru biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din cartierul Combinat. S-au pornit şi lucrările de construcţie a noii biserici, care au durat patru ani, până în 1998. În anul 2000 s-a început pictura în frescă de către pictorii Livia şi Virgil Pavel din Sibiu, lucrare terminată în 2002.
Sfinţirea bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi“ a fost făcută de către un sobor de trei arhierei: Înalt Prea Sfinţitul Serafim Făgărăşeanul, Mitropolitul Europei Centrale şi de Nord, Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, atunci episcop al Caransebeşului, şi Prea Sfinţitul Visarion Răşinăreanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Ziua mult aşteptată de credincioşii acestei parohii împreună cu preotul lor a fost 30 iunie 2002.

O mică bijuterie
Astăzi, biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” se impune prin frumuseţea arhitecturală şi prin decorarea interioară cu pictură şi sculptură. Atât iconostasul, cât şi mobilierul bisericii au fost sculptate în lemn de stejar de meşterul Nicolae Coşofreţ din comuna Vânători, de lângă Târgu Neamţ.
La sfârşitul anului 2006, biserica a fost dotată cu încălzire centrală modernă. Lăcaşul de cult dispune şi de o casă mortuară şi o curte frumos amenajată. Este o biserică de suflet, în care orice credincios care îi trece pragul rămâne impresionat de ea, de tot ceea ce s-a realizat, dar mai ales de intimitatea cu care ne întâmpină şi ne îndeamnă la rugăciune.
Hramul bisericii este sărbătorit în fiecare an în ziua de 30 ianuarie. Anul trecut oaspete de seamă a fost Înalt Prea Sfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu Streza, iar anul acesta au slujit 14 preoţi în frunte cu părintele protopop Ioan Ciocan.
Ca urmare a strădaniilor sale în cei patruzeci şi opt de ani de preoţie, părintele Vasile Onciu este purtătorul distincţiei de iconom stavrofor, oferită de Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.
Pr. Răzvan Timofte

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 8 - septembrie 2007

Niciun comentariu: