duminică, 15 iulie 2007

Ce înseamnă numele meu?

Emilian - vine din limba latină şi înseamnă concurent. Acest nume ne aminteşte că viaţa este o competiţie, însă nu cu alţii, ci cu noi înşine, căutând în fiecare zi să fim mai buni, mai credincioşi, mai iubitori de Dumnezeu. Sfântul care ne foloseşte ca model în acest sens este tânărul mucenic Emilian, sărbătorit în data de 18 iulie, care a pecetluit cu martirajul credinţa şi dragostea faţă de Dumnezeu.

Ilie – vine din ebraică şi înseamnă Domnul este adevăratul Dumnezeu, acest nume amintindu-ne cât de important este să ne păstrăm dreapta credinţă. Sfânta Biserică ne învaţă că Dumnezeul nostru, Sfânta Treime, este singurul Dumnezeu adevărat, Atotţiitor, Atotputernic, Atoateiubitor, de aceea noi, creştinii, suntem datori să arătăm că avem dragoste, răbdare şi înţelegere, nu doar cu vorbe, ci mai ales prin fapte. Cu acest nume cunoaştem un personaj biblic din Vechiul Testament, un mare apărător al credinţei, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, sărbătorit pe 20 iulie.

Ana – vine din ebraică şi înseamnă Domnul a avut milă, Domnul S-a îndurat. Acest nume ne încredinţează de purtarea de grijă a lui Dumnezeu faţă de noi în orice moment din viaţă şi ne trimite cu gândul la Sfânta Ana, mama Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu. Împreună cu soţul ei, Sfântul Ioachim, Sfânta Ana a dus o viaţă curată şi binecuvântată de Dumnezeu, rămânând pentru noi toţi un exemplu de smerenie şi viaţă creştină. Ziua ei de pomenire este 25 iulie.
prelucrare de pr. Ion Tărcuţă după Leon Magdan
Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 6 - iulie 2007

Niciun comentariu: