joi, 7 august 2014

Ziua Universală a Iei



2014 este al doilea an în care românii sărbătoresc Ziua Universală a Iei. O idee pornită în spaţiul online a umplut inimile românilor de bucurie şi i-a convins pe mulţi că este timpul să ne preţuim valorile. Ziua Universală a Iei a fost marcată şi în Ţara Făgăraşului, printr-un eveniment organizat la Cetate.



Ia românească, de mare preţ

O iniţiativă pornită pe o platformă de socializare pe internet a luat amploare în viaţa reală. Comunitatea virtuală intitulată „La Blouse Roumaine” a propus, în 2013, decretarea Zilei Universale a Iei în 24 iunie, de Sânziene – Naşterea Sf. Ioan Botezătorul. Ideea iniţiatorilor a fost să îi provoace pe românii de pretutindeni – şi nu numai – să poarte ie în această zi, să se fotografieze şi să încarce imaginile pe internet, pentru „a îmbrăca planeta în IA românească”.
Demersul de a promova ia românească drept imagine reprezentativă a României a fost foarte bine argumentat:


  • hainele populare româneşti sunt obiecte de patrimoniu universal, expuse în marile muzee ale lumii;
  • reginele României au îndrăgit şi au adoptat acest port popular, prezentându-l cu mare eleganţă şi în ocazii oficiale;
  • mari creatori de modă au preluat motivele iei româneşti, prezentându-le pe podiumuri internaţionale;
  • ia şi portul vechi românesc sunt purtătoare ale unor valori reprezentative ale neamului românesc: frumuseţe, creativitate, autenticitate, curăţie, verticalitate – valori ce au fost îngropate începând cu perioada comunistă, dar de recuperarea cărora depinde renaşterea şi existenţa noastră ca popor.


Zeci de mii de români din toate colţurile lumii au răspuns acestui imbold de a promova frumuseţea românească, de a-şi afirma cu onestitate şi bucurie originile, de a se uni în iubirea pentru ţara lor.

Sărbătoarea iei în Ţara Făgăraşului
La Făgăraş, celebrarea iei româneşti de anul acesta a fost organizată în Cetatea Făgăraşului. În seara zilei de 24 iunie a avut loc aici lansarea expoziţiei PRO Boholţ, cu lucrări realizate într-o tabără de pictură având ca scop să surprindă, în opere de artă, spiritul satului românesc.
O altă expoziţie-eveniment a fost „IA – eleganţă şi eternitate românească din Ţara Făgăraşului” – cu prezentarea unor exemplare foarte vechi de ii de mireasă, ii de lucru şi ii de sărbătoare, majoritatea aflate în patrimoniul Muzeului Valeriu Literat.
Seara a fost încununată de un scurt concert avându-l ca invitat pe tenorul Vlad Miriţă, însoţit de interpretul Sebastian Stan şi o mică orchestră de muzică populară din Sibiu. Repertoriul a fost tradiţonal românesc şi a trezit în sufletul ascultătorilor dragul de neam, de ţară şi de frumos.
Ziua Universală a Iei în Ţara Făgăraşului a fost iniţiată de Muzeul de Pânze şi Poveşti din Mândra, având ca parteneri: Asociaţia PRO Boholţ, Muzeul Ţării Făgăraşului Valer Literat, Restaurantul Casa Terra, gourmeTraditional, Fundația Comunitară Ţara Făgăraşului, Centrul cultural Zestrea Buciumului, tarafagarasului.eu.

Natalia Corlean

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 80, iulie-august 2014

Niciun comentariu: