joi, 17 martie 2011

Căsuţa copiilor: Predica de pe munte

Domnul Hristos era mereu înconjurat de oameni dornici să-L asculte sau să se vindece de bolile lor. Rar se întâmpla ca El să fie singur sau numai cu ucenicii Săi. Într-una din zile, Domnul Hristos s-a retras pe un munte nu foarte înalt, aproape de lacul Ghenizaret. Însă, l-au urmat şi de data asta o mulţime de oameni: bărbaţi şi femei, copii, tineri şi bătrâni. Văzându-i atât de mulţi, Mântuitorul le-a poruncit să se aşeze pe iarbă, iar El a început să-i înveţe cum să împlinească voia lui Dumnezeu. Le-a spus că nu ajunge doar să asculţi Cuvântul lui Dumnezeu, ci trebuie să-l şi împlineşti. Toate învăţăturile Domnului rostite pe acest munte sunt cuprinse în Evanghelia după Matei, capitolele 5, 6 şi 7. Sunt foarte, foarte frumoase!

Fericirea
Dintotdeauna oamenii au căutat fericirea. Şi noi vrem să fim fericiţi, în fiecare zi. Domnul Hristos ne-a învăţat cum se dobândeşte fericirea, arătând că ea depinde în mare măsură de noi. „Fericiţi cei săraci cu duhul, că a lor este împărăţia cerurilor. Fericiţi cei ce plâng, că aceea se vor mângâia. Fericiţi sunt cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul…”. Aceste învăţături poartă numele de Fericiri. Ele sunt în număr de 9 şi se cântă sau se citesc la Sfânta Liturghie, când preotul intră în altar cu Sfânta Evanghelie. Ne sunt deci amintite de fiecare dată când ne prezentăm la întâlnirea cu Domnul Hristos de la Sfânta Liturghie.

Sarea şi lumina
„Voi sunteţi sarea pământului... voi sunteţi lumina lumii”, continuă Domnul Hristos. Sarea păstrează alimentele mai mult timp, fără ca ele să se strice. Tot astfel şi învăţătura Domnului, dacă o primim în inimă, ne apără. De aceea, trebuie să fim şi noi ca sarea, să păstrăm învăţătura Domnului, şi prin fapte bune, să o răspândim, aşa cum se răspândeşte lumina în întuneric.

Iubirea
Domnul Iisus ne-a lăsat o singură poruncă: iubirea. Iubirea pentru Dumnezeu, pentru oameni, chiar şi pentru duşmani. Atunci când iubim, noi ne asemănăm foarte tare cu Domnul Hristos.
Dacă vom căuta să împlinim ceea ce ne-a spus El, vom fi fericiţi. Nu trebuie să ne îngrijorăm că nu vom avea ce să mâncăm sau cu ce să ne îmbrăcăm. Cel care se îngrijeşte de păsările cerului şi a făcut florile atât de frumoase se va îngriji şi de noi, care suntem mult mai importanţi decât acestea! Dumnezeu ştie toate nevoile noastre, El ştie mai bine decât noi cele ce avem nevoie.

Regula de aur
„Toate câte voiţi să vă facă vouă oamenii, asemenea faceţi şi voi lor”
Toţi dorim ca ceilalţi să se poarte bine cu noi, să ne vorbească frumos, să ne asculte părerile, să ne ajute. Domnul Hristos ne-a învăţat să ne purtăm cu ceilalţi aşa cum am dori ca ei să se poarte cu noi (chiar dacă ei nu fac acelaşi lucru).

Activităţi practice

1. Caietul de versete

Dumnezeu ne-a învăţat multe lucruri de mare folos. Le găsim scrise în Biblie. Ca să le reţineţi mai uşor, vă propun să vă construiţi un caiet. Pe coperta lui scrieţi: „Caiet cu versete biblice”. De câte ori găsiţi câte un verset care vă place şi vreţi să îl ţineţi minte, scrieţi-l în caiet. La fiecare puteţi desena ceva sau puteţi lipi o iconiţă.
Începeţi cu Predica de pe munte. Vă propun să citiţi capitolele 5, 6 şi 7 din Evanghelia după Matei şi să notaţi pe un caiet versetele biblice care v-au plăcut mai mult.
Adăugaţi în caiet şi alte versete biblice, după ce veţi mai citi în alte zile din Biblie. Veţi realiza astfel o comoară de mare preţ pentru sufletul vostru. Şi... cine ştie?! Peste câtva timp, vă invităm să ne arătaţi caietele, ca să răsplătim munca voastră!

2. Careul de cuvinte

Încercuiţi cuvintele care se referă la învăţăturile Domnului din Predica de pe munte. Citiţi, însă, şi din Biblie!


Pagină realizată de Pr. Ion Tărcuţă

Apostolat în Ţara Făgăraşului nr. 50 - martie 2011

Niciun comentariu: